„Бежанци“ е дума на годината в Германия

Дружеството за немски език избра в петък за дума на годината Fluechtlinge („бежанци“), предаде „Ройтерс“. Това е разбираемо, след като от началото на годината убежище в Германия са потърсили близо един милион души.
На второ място е останал изразът „“Je suis Charlie“, който бе широко разпространен в медиите и социалните мрежи след атаката срещу френското сатирично издание „Шарли Ебдо“. Челната тройка се допълва от „Грексит“ – понятие, измислено, за да опише риска от излизане на Гърция от еврозоната.
Журито обяснява, че Fluechtlinge е спечелила, защото описва „господстващата тема тази година“.
Прогнозите са, че през 2015 г. Германия ще приюти повече бежанци и имигранти от всички други страни. Безпрецедентната вълна от мигранти се отрази негативно на рейтинга на канцлера Ангела Меркел и нейния Християндемократичен съюз (ХДС).
Въпреки че Меркел бе обявена за „Личност на годината“ от авторитетното списание „Тайм“ заради подхода й спрямо бежанската криза, проучване на обществения оператор ZDF, публикувано в петък, показва, че 49% от анкетираните смятат, че канцлерът се е справила зле с кризата.
Знак за това колко много бежанския въпрос вълнува германската общественост и политици е и фактът, че още две думи, свързани с темата, са влезли в топ 10 на класацията на Дружеството за немски език. Durchwinken, с което се означава практиката на редица европейски страни да пропускат свободно имигрантите по пътя им към Германия, заема шесто място, докато мантрата на Меркел „Wir schaffen das!“ („Ние можем да го направим“) е на 10-та позиция.
Сред другите думи, влезли в класацията, са „Mogel-Motor“ (измама с двигател) – във връзка със скандала с „Фолксваген“, и Selfie-Stab“ – стик за селфи. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.