Баща и син показват свои скулптури в родния Разград

Баща и син Любомир Добрев и Рафаил Георгиев гостуват в родния град с едноименна авторова изложба.
На откриването в стъкления салон на Художествената галерия „Проф. Илия Петров” бе само бащата. Неотложни ангажименти задържали сина в София, но срещата с „любими хора”, както няколко пъти Любо се обърна към гостите на изложбата, го върна в спомените от детството, когато галерията бе още сграда на първото му училище. Скулпторът не скри възхищението си от преобразяването на старата сграда и включването й в хармоничен и естествен ансамбъл с пространството пред нея. IMG_7120Но нарече безумие стореното с Панчов мост и закичването му с реплики на символи на друг град. И призова всички, интелигенцията на града, която в спомените му е била движещ фактор в развитието на града, открито да въстават срещу подобни изпълнения на управляващите.
Любо Добрев за пръв път гостува в Разград след като житейската му пътечка го поведе из страната и широкия свят. С него върви и синът му. И те навсякъде са оставяли нещо от творчеството си – от Прага и Рим, до Сеул.
IMG_7123„Сега показваме част  от нещата пред вас – моите любими хора. Това ме вълнува и ме прави щастлив,” каза още Любо Добрев. А пред него – в средата на залата, е макетът на Войнишкия паметник в Разград, дело на неговото въображение и талант.
Видимо развълнуван от срещата с приятел бе и шефът на галерията Тодор Тодоров. „Замислихме изложбата още преди две години, но все нещо се случваше. Истински щастлив съм, че тази вечер мога да представя част от голямото творчество на Любо и Рафаил. Точно в деня на национален протест на галеристи, библиотекари и музейни работници. Ето, това е нашият протест, това е нашият уникален шанс точно с тази изложба да покажем на управляващите за какво става дума – за изкуство, за моженето на най-талантливата нация на Балканите. Подозренията и внушенията, че протестът е за друго, са просто безотговорно подменяне на истината”, каза Т.Тодоров.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.