„Балът на тираните”

„Новата политическа поезия е ничия. Не независима, а ничия, непринадлежаща, изживяваща илюзията, че не може да бъде употребена за друго, освен за повече свобода. Нещо като ничия земя – обитавана от граждани, които помнят.
Най-големият страх на новата политическа поезия е да не бъде заподозряна, че е стара политическа поезия.
… Новата политическа поезия не заема външна позиция в обществото, а винаги говори за политическото отвътре, застанала на мястото на единичния човек и обърнала се отново навътре към него.”
С това започна снощи рециталът на Пламен Дойнов, който избра точно деня на рождението си, за да представи последната си книга „Балът на тираните” в Разград. Една различна поезия, една различна книга, една различна музикално-поетична вечер на едно различно място – в залата на къща музей „Димитър Ненов”, която се оказа тясна за многобройната публика.
Авторът беше представен от Иван Радушев, който разказа за творчеството му и многобройните заслужени награди. Изпълненията на Божанка Николова на цигулка и Росица Дачева на пиано придаваха уникален колорит на събитието, а Пламен Дойнов влизаше в различни роли, за да пресъздаде „Любовта на министър-председателя”, „Кратък план за убийство на върховен съдия” /който се изпълнява по обикновена радиостанция, а тук – и с качулка на главата/, разказа как „Поканата от президента пристига при точния човек”, пресъздаде разказа на секретарката на военния министър…
Събитието се превърна в истински спектакъл. Авторът получи поздравления и много цветя за книгата и за рождения си ден. Кошница с цветя от областния управител Манол Кившанов украси атмосферата в залата.
Накрая с по чаша вино имаше и наздравица за рожденика.
Нели НИКОЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.