Арестуваха доброволец пожарникар, палил пожари умишлено

Властите в Италия са арестували доброволец пожарникар, който започвал пожар нарочно, за да получава финансово възнаграждение, предава news.bg.

Полицията в Сицилия е започнала разследване срещу 15 души по подозрения, че са докладвали за несъществуващи пожари, за да могат да получат премия за това. Заподозрените се намирали в град Рагуса. В Италия възнаграждението за това, че човек спомага за погасяването на пожар е по 10 евро на час.

Припомняме, още от началото на месец юли в южните части на Италия има сериозни пожари. При огнената стихия починаха няколко човека.

Разследването срещу италианците започнало след като властите заподозрели, че групата подава и отговаря на фалшиви сигнали. Доброволческата група се отзовала на 120 сигнала за пожари, а за същия период от време другите групи от доброволци се отзовавали на 40 сигнала.

След действията на полицията срещу почти всички лица от групата от доброволци е било повдигнато обвинение. Повечето са с марка „домашен арест“. Само водача на групата е бил сметнат за прекалено опасен, защото той продължавал да предизвиква умишлено пожар, след като другите погасявали бедствието.

Групата работила в съучастие. Водачът на доброволците напускал базата с личния си автомобил, запалвал пожар или подавал фалшив сигнал и отново се връщал при колегите си, където чакали да бъдат повикани за справянето със ситуацията.

В изявление на полицията се казва, че мъжът е демонстрирал силни криминални подбуди и не се страхувал от последствията. Това ставало ясно от записани разговори между съучастниците в опасната схема.

Водачът на доброволците дори предложил веднъж да постави бомба, за да може да вземе пари от ремонта на спешните автомобили. Той намесвал в схемата си и роднини и приятели – карал ги да подават фалшиви сигнали за пожар, за да може доброволците да се отзоват на мястото и да получат съответното възнаграждение за реакцията си.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.