Апелативният съд потвърди 20-годишната присъда за убийството на Пчелина

Апелативният съд във Варна потвърди на втора инстанция присъдата на 34-годишния Димитър Петров от Разград за това, че умишлено е умъртвил 38-годишния си съгражданин Борислав Бориславов.
Окръжният съд присъди през февруари т.г. 20 години затвор при строг първоначален режим за Димитър Петров от Разград. Той бе признат за виновен в това, че на 11 април м.г. с особена жестокост и по особено мъчителен начин е убил Борислав Красимиров Бориславов.Съдът призна частично гражданските искове, като присъди обезщетение от 200 000 лв. за съпругата на убития, 150 000 лева за непълнолетния му син и по 120 000 лв. за бащата и майката на жертвата.
Съдът е установил, че на 10 април Петров е бил в няколко заведения, след това в игралната зала до бар „Феймъс”, а после Борислав поискал да го закара до местността „Пчелина”, под предлог, че там има купон. Малко след 7.00 часа на 11 април те стигнали до хижата на БТС. Подсъдимият спрял колата, но не след дълго двамата с Бориславов са се скарали, тъй като на мястото нямало никакъв купон, както първоначално му било обяснено. Ядосан от този факт и повлиян от употребения алкохол, Петров взел нож, който държал в джипа си и намушкал Борислав 17 пъти, след което прерязал гърлото му с три удара.
След постановяването на първоинстанционната присъда е последвал протест на прокурора по делото и жалби от поверениците на наследниците, които бяха конституирани като граждански ищци и частни обвинители. Всички те са поискали доживотен затвор за подсъдимия. Самият Димитър Петров също е обжалвал наказанието си, като е поискал да бъде оправдан поради липса на категорични доказателства относно съпричастността му към престъплението.
След проведеното въззивно съдебно следствие и преценка на доводите на страните, както и след цялостна служебна проверка на присъдата, съставът на Апелативен съд – Варна констатира, че протестът и жалбите са неоснователни.
Едно от най-.важните и безспорни доказателства е констатацията на съдебно-медицинската експертиза на веществените доказателства, според която по дрехите и тялото на подсъдимия са установени следи от кръв, които съвпадат с ДНК профила на пострадалия. Такива следи са установени и в автомобила, а под ноктите на Петров също е открит биологичен материал, формиращ ДНК профила на подсъдимия и на пострадалия.
Въззивният съд е установил, че така определено, наказанието се явява справедливо и не следва да бъде ревизирано.
Решението на Апелативния съд може да бъде обжалвано или протестирано пред ВКС в петнадесетдневен срок.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.