Апелативната прокуратура във Варна сред най-добрите в страната по делата на специален надзор през 2016 г.

През 2016 г. прокурорите от Апелативен район – Варна,са положили сериозни усилия в работата си по делата от особен обществен интерес, свързани с противодействието срещу корупцията, изпирането на пари, престъпленията с предмет имущество на ЕС, финансовите и данъчните престъпления, трафика на наркотици и др, съобщават от пресцентъра на Апелативната прокуратура.
Част от тези дела са били взети на специален надзор. От наблюдаваните 39 такива дела 10 са новообразувани, сочат данните в годишния доклад за работата на прокурорите от 6-те окръжни и 20 районни прокуратури в обхвата на Апелативната прокуратура във Варна /сред които и тезе Разградска област – б.р./, представен днес от административния ръководител Апелативната прокуратура във Варна Ружа Големанова.
През миналата година разследващите органи са приключили 13 досъдебни производства на специален надзор. В съда са внесени девет производства, по които са предадени на съд 22 лица. Нито един от тези подсъдими не е оправдан, а успехите се дължат на нарасналата прокурорска ефективност в работата по тези дела.
Запазва се делът на делата за престъпления против собствеността и особено за кражби, като за този вид престъпления в съда са внесени 1109 прокурорски акта. За поредна година се отчита и значителен относителен дял на разследванията за общоопасни престъпления, особено за пътно-транспортни. Независимо от декларираните от МВР усилия за превенция и нулева толерантност обаче за поредна година почти непроменен е и броят на делата за управление на МПС след употреба на алкохол над 1,2 на хиляда.Необходима е промяна на законовата уредба най-вече по отношение на санкционирането на тези прояви, което не оказва възпиращ ефект, сочи още отчетът.
Дефицитът на вещи лица в повечето от окръжните райони в региона на Апелативната прокуратура във Варна затрудняват и забавят работата по делата.
През отчетния период във Варненския апелативен регион са били осъдени и санкционирани общо 5376 лица. С влязъл в сила съдебен акт са били осъдени и санкционирани общо 5215 извършители на престъпления, което е повече в сравнение с 2015 г. Оправданите лица с влязъл в сила съдебен акт съставляват едва 2,43 процента от осъдените и санкционирани лица с влязъл в сила съдебен акт, като по този показател Апелативен регион Варна е в челните места сред прокуратурите в национален мащаб.
През 2016 г. прокурорите от Апелативния регион са участвали общо в 15 182 съдебни заседания по наказателни, граждански и административни дела. В района на АП- Варна, са получени за изпълнение влезли в сила присъди и споразумения срещу 3071 лица. Срочността на привеждане в изпълнение на осъдителни съдебни актове в целия апелативен район е на много добро ниво.
През отчетната 2016 година прокурорите от Варненския апелативен район отчитат сериозно увеличение на количествените показатели за дейността, свързана с международноправното сътрудничество в сравнение с предходните 2015 и 2014 год.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.