Анкара пуска германски депутати до военните си бази

Анкара се съгласи да пусне германски депутати да посетят войници в Турция през следващия месец като част от визита на НАТО. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на писмо от германския външен министър.

През юли турското правителство отказа на германски депутати да посетят бази, в които има войници на Бундесвера, което допълнително влоши вече обтегнатите отношения между двете страни.

В писмото на Зигмар Габриел до Комисията по отбрана към германския парламент се казва, че Турция е приела предложение на НАТО за посещение във военновъздушната база до Коня на 8 септември.

Според плана заместник генералният секретар на НАТО Роуз Гьотемюлер ще води делегацията и ще вземе до седем депутати от комисията.

„Турският външен министър прие това предложение“, пише Габриел.

Подробностите все още се уточняват, включително и кои депутати ще бъдат включени в делегацията. Турция категорично не позволява депутати от германската крайна левица да посещават базите, тъй като според Анкара те подкрепят терористи.

Анкара на няколко пъти отказа на Берлин и Германия взе решение да премести войниците си от турската база „Инджирлик“ в Йордания.

Въоръжените сили на Германия са под парламентарен контрол и Берлин настоява депутатите да получат достъп.

В понеделник турският лидер Реджеп Ердоган обвини Германия, че подкрепя терористи, след като не отговаря на искане за предаване на заподозрени, издирвани от Анкара.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.