Анкара заплашва със съд представители на турския интелектуален елит в Германия

Представители на турския интелектуален елит в Германия, които през 2016 г. призоваха в отворено писмо властите в Анкара да се въздържат от ескалация на конфликта с кюрдите, са изправени пред наказателно преследване в Турция за „терористична пропаганда“, съобщава баварският ежедневник Die Sueddeutsche Zeitung.

Съгласно разпространените данни, в полезрението на турските власти попадат около стотина души, като част
от тях вече са получили обвинителните си актове.

В документите се отбелязва, че под „призивите за мир“ в отвореното писмо до Анкара се съдържа „открита пропаганда в полза на терористичната организация „Работническа партия на Кюрдистан“. Според главния прокурор на Истанбул, авторите са имали за цел да представят действията на турската държава като „незаконни“, „разрушителни“ и „престъпни“.

Откритото писмо до турското правителство с критика към политиката към Анкара с населените предимно с кюрди региони на страната бе подписано от 1128 души. Посланието бе публикувано в Турция с уточнението, че в него се съдържа „призив за мир“.

Действията на силите за сигурност в изброените региони бе заклеймено като „политика на унищожение и насилствено преселване“. Президентът Реджеп Тайип Ердоган подложи на ожесточена критика авторите на писмото.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.