Ангел Петричев преподава български език на петокласници

Мама, радост, усмивка, родина, обич, знание, достойнство, приятел, душа, семейство… Това бяха само част от любимите думи на децата от пети клас в ОУ „Ив.С.Тургенев“ в Разград, които те без да се замислят изговаряха на глас пред „неочаквания“ за тях учител в класната стая – изпълнителният директор на „Лудогорец“ Ангел Петричев.
img_7577Петричев прие поканата на училищното ръководство с открит урок „Любовта към българския език и удоволствието да говорим на него” да се включи в програмата за патронния празник на училището.
От дипломирания специалист по български език и история децата научиха, че тъкмо езикът е най-силната връзка с историята и дедите ни, че сме длъжни да го опазим така, както са го правили те през вековете и трябва запазен и чист да го предадем на тези, които ще се родят след нас. И добави любопитен факт, че по разпространение българският език е на 14-то място в света.
Четете и пишете, късайте написаното, ако не ви харесва, и го напишете отново. Езикът е най-голямото богатство. Обогатявайте го, а паралелно с това учете и чужди езици, защото светът вече е друг и знаенето на различни езици само ще ви е от полза като пораснете, посъветва децата Петричев.
Учениците споделиха кои са техните любими български поети и рецитираха любими стихове.img_7593
Но, разбира се, бяха нетърпеливи да стигнат до онази част от часа, в която можеха да питат преподавателя си всичко което поискат. Така научиха, че той владее английски и руски език, справя се и с френския, че е бил в над 20 държави по света. Че обича да пътува, но иска домът му да е в България.
А въпросите за „Лудогорец“ нямаха чет, но петокласниците от училище „Тургенев“ вече знаят, че в „Лудогорец“ се говори на български, английски, португалски, румънски, испански, френски и сръбски език. Че румънецът Кешеру говори на френски, испански и английски език. Че всички чужденци в отбора искат, учат и напредват с изучаването на българския език.img_7599
Разград е любимият град на Петричев след родния Велинград, защото тук е хубаво и защото тук е „Лудогорец“, а да си негов директор не е никак лесно, но пък е приятно. Децата получиха и още едно признание от госта си: най-ценната за него победа на „Лудогорец“ е тази на „Цървена звезда“ на „Мала Маракан“ в Белград.
Петричев не отговори само на три въпроса: кой е бил най-трудният му момент в журналистическата кариера /защото е свързан с невероятна човешка трагедия, а децата са малки да слушат разказ за подобни неща/ и на още два /защото са от „кухнята“ на „Лудогорец“/: кой е на-скъпият футболист в отбора и кой пък на него му е любим играч.
Пет от децата получиха подаръци от преподавателя си по български език този час. Сувенири и шалчета на „Лудогорец“ получиха пет момичета и момчета с най-остроумни отговори на зададени им от Петричев въпроси.
Часът завърши с раздаване на автографи и обещание следващия път, когато бъде в училището, да доведе със себе си и някои от футболистите на отбора.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.