Алкоочила за гимназисти, да усетят как са пияните зад волана

В три разградски гимназии Общинският съвет по наркотични вещества в Разград и Превантивно – информационния център към него, съвместно с Регионалната здравна инспекция, ще проведат днес превантrвно-информационна кампания. Поводът е предстоящият на 26 юни Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици.
В ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, ПМГ „Акад. Н. Обрешков” и ПГИ „Робер Шуман” ще бъдат раздадени превантивни материали за вредата от злоупотребата с наркотици и ще се проведе симулативна игра с алкоочила, които имитират 1,2 промила алкохол в кръвта. Как се чувства пияницата зад волана с минимуми 1,2 промила ще установят всички, сложили алко очила. Те показват света на шофьора след солидна почерпка. Целта на симулацията е участниците на „трезва глава“ да преценят, колко различни са реакциите им при употреба на алкохол.
Датата 26 юни е приета за Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици на Общото събрание на ООН през 1987 г. под резолюция 42/112 и изразява решителността на всички страни-членки да засилят действията си и сътрудничеството си за постигане на свят без наркотици. В световен мащаб дейностите свързани с отбелязване на този ден се изразяват най вече в информиране на обществото за въздействието и рисковете от употребата на наркотични вещества. На този ден Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC) всяка година избира темите за отбелязване на Международния ден и стартира кампании за повишаване на осведомеността. Тази година кампанията е насочена към идеята за вслушване в децата и насърчаване на техните възможности под надслов „Първо се вслушай/ Да чуем децата и младежите е първата стъпка да пораснат здрави и защитени ”.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.