Агробизнесменът Хамза Чакър осъди Прокуратурата

Кубратският агробизнесмен Хамза Чакър осъди Прокуратурата на Република България да му заплати 8000 лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди вследствие на незаконно повдигнато обвинение, по което е оправдан.
Решението е на Разградския окръжен съд, който отхвърля иска над този размер. Първоначално предявената сума Чакър бе 50 000 лв. Като неоснователни и недоказани са преценени от съда и претенциите на ищеца за заплащане на 1600 лева, като обезщетение за претърпени имуществени вреди.Прокуратурата е осъдена да заплати на Чакър 342,64 лева за направени деловодни разноски в съдебното производство.
Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.
Делото е заведено от ищеца по Закона за отговорността на държавата за вреди, нанесени на гражданите. В исковата си молба бизнесменът заявява, че вследствие на наказателно дело, водено срещу него, е уронен престижът и доброто му име в обществото. Съдът е установил, че той е изживял психически стрес в продължение на три години десет месеца и осем дни, колкото е траело наказателното производство. Хамза Чакър бе подсъдим заедно с двама кубратски бизнесмени Лютфи Дахилов и Сунай Джаферов за неправомерно получаване на евросубсидии. Чрез съставяне на документи с невярно съдържание според прокуратурата той е получил чуждо движимо имущество в големи размери – 56 693,40 лв., с намерение да го присвои. През февруари 2015 г. получава оправдателна присъда.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.