Системата за водоснабдяване „Дунав“ спира работа, в момента се натоварват до 20% от капацитета й

Съществува възможност в следващите 6 до 10 месеца да бъде прекратена работата на система „Дунав“, съобщи днес управителят на „Водоснабдяване-Дунав“ ЕООД инж. Стоян Иванов на извънредното заседание на Асоциацията по ВиК, обслужвана от ръководеното от него предприятие. Това може да се случи заради значителното намаляване на работата на системата, като в същото време се инвестира в други съоръжения, каза още инж. Иванов. Той уточни, че системата е публична държавна собственост и решението ще е на собственика.

Членът на Политбюро на Българската комунистическа партия и на Държавния съвет на Народна република България, роденият в Лозница Панчо Кубадински, открива системата за водоснабдяване „Дунав“ през 1986 година. Снимката на доайена на разградските фотографи Иван Чернев е от архива на Историческия музей в Разград.
Членът на Политбюро на Българската комунистическа партия и на Държавния съвет на Народна република България, роденият в Лозница Пенчо Кубадински, открива системата за водоснабдяване „Дунав“ през 1986 година. Снимката на доайена на разградските фотографи Иван Чернев се съхранява в архива на Регионалния исторически музей в Разград.

По думите му, в момента система „Дунав“ работи с 10 до 20% от капацитета си и това може да бъде компенсирано от местни водоизточници. Иванов допълни още, че заради разликите между територията на Асоциацията и на обслужваното население от дружеството от година и половина КЕВР не одобрява бизнесплана на „Водоснабдяване-Дунав“, което затруднява дейността му. И още – за да се поддържа водоснабдителната мрежа от 1700 км в добро състояние, всяка година трябва да се рехабилитират по 50 км, а дружеството извършва ремонт на до 10 км годишно. Тръбите се амортизират за 75 години – уточни още той. Загубите на вода на дружеството в момента са над 70%.

На днешното Общо събрание на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване-Дунав“ ЕООД – Разград, бе решено, че общините Попово и Опака излизат от Асоциацията, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. Двете решения бяха взети единодушно от всички общини, които участват в асоциацията: Разград, Кубрат, Завет, Лозница, Цар Калоян, Попово и Опака. Причина за искането на двете общини да преминат към Асоциацията по ВиК, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ООД-Търговище, е необходимостта от консолидация на сектора в съседната административна област и възможностите за усвояване на европейски средства в тази сфера.
В края на заседанието, председателствано от областния управител Гюнай Х юсмен, бе решено още той да свика общо заседание на двете Асоциации по ВиК на територията на Област Разград – обслужвани от „Водоснабдяване-Дунав“ и „Водоснабдяване и канализация“-Исперих. На него ще бъдат обсъдени перспективите пред развитието на сектора в Лудогорието.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.