БСП: Резултатът от изборите през 2015 г. беше грешка, ще я поправим

Само две седмици, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви в Разград, че на следващите избори социалистите трябва да си върнат града и общината, днес на пресконференция народният представител Денчо Бояджиев, общинският партиен председател Добрин Добрев и общинските съветници Елка Неделчева и Стоян Димитров обявиха началото на предизборната кампания за следващите местни избори през 2019 година. Формалният повод бе двегодишното управление на ГЕРБ в общината, за което четиримата свикаха специална пресконференция.
Неуспешен социален експеримент на хората в община Разград нарече резултатите от вота през 2015 година Денчо Бояджиев. Стоян Димитров определи настоящото ръководство на общината като пасивно и административно немощно, а анализът на стореното досега от новата управа налагало извода, че изборът от 2015 година в Разград е грешка и се налага тя да бъде поправена.
Общината е на автопилот, а безпринципните коалиции в Общинския съвет ще ни доведат до катастрофа, категоричен бе Добрин Добрев. Според него политическата чистка на квалифицирани кадри от администрацията катализирала този процес. Бояджиев потвърди прогнозата с цифра – уволнени за две години били над 70 души от администрацията /повече от половината от състава в нея/ и сменени шефовете на общинските фирми.
Денчо Бояджиев каза, че парите, които Разград и общината е получила от държавата за инфраструктурни обекти, доказвали прелюбопитен факт – че управляващите прилагат различен аршин на отношение към общините в страната. Разград е сред тези, които продължават да получават най-малко, въпреки че кметът е от тяхната партия, твърди народният представител и се мотивира със сумите за столицата на Лудогорието в четири министерски постановления за две години – само 1 000 000 лева през това лято. На фона на парите за останалите общини в областта, а пък на области като нашата, това е пренебрежително малко, категоричен е Бояджиев. Той квалифицира отношението на правителството към хората в общината като гилотина над тях. В това, къде отиват повечето от парите за Лудогорието, депутатът вижда и силното влияние на областния управител Гюнай Хюсмен.
Липсват контакти и взаимоотношения на общинското ръководство с централната власт, смята Стоян Димитров. Според него съвсем не е случайно това, че Разград е на последно място сред 28-те областни града по посещения на вицепремиери и министри тук.
Социалистите нарекоха обещанията на общинската управа за инвестиции в Разград неуспех тя да доведе бизнеса тук. Според Денчо Бояджиев нищо добро не чака Разград, заради предприетото от кметския екип кадруване. В социалната сфера, ресорна на зам.-кмета Хасанов, се разчитало изцяло на „банката кадри от село Ясеновец“. Практикувало се и увеличаване на заплатите само на „верни хора“.
През пролетта и лятото Разград „брадясва“ заради неумението на ръководството на общинската фирма „Паркстрой“ да разчете силите си и да се справи със зелените площи в града и на Пчелина, каза Бояджиев. Той има и сериозни съмнения дали някой контролира дърводобива в общинските гори, след като тази дейност е преотстъпена на частна фирма.
Хижата на общината на Пчелина кметът превърнал в секретен обект – с катинари и видеонаблюдение, без достъп до имота да имат гражданите, както бе обещано преди изборите, продължи с изброяването Бояджиев.
Според него кметската управа е на път да изпусне част от парите по десетте проекта, за 20 000 000 лева, подготвени още по време на неговото управление. Той съвсем не бил сигурен, че ще стартира и обещаният проект за преобразяване на жк „Орел“ с близо 6 000 000 лева. И обяви, че проектът включва само две трети от квартала. „Мога само да предполагам какво ще му се случи на кмета, когато хората от останалата част на квартала разберат, че при тях няма да се прави нищо“, каза още Бояджиев.
„Общината прокуди популярни и уникални фестивали. Първи бе съборът „Лудогорие“, последваха го „Белите нощи на Разград“, тази година не се проведе стартиралият още в началото на 90-те години на миналия век конкурс „Децата на България танцуват“, а от тазгодишния Панаир на киселото мляко направо ме досрамя“, коментира направеното в сферата на културата от сегашната кметска управа Елка Неделчева. Тя изрази и съмнения за бъдещето на Капанския ансамбъл след смяната на ръководството и оредяването на състава.
Според нея Общината няма одобрена структура, тя поискала справка за това и щата в администрацията, но отговор още не е получила. „Предстои официално да правя питането си и на заседание на Общинския съвет“, обяви Неделчева.
Стоян Димитров смята, че е несериозно кметът да казва, че няма компетенции по определени важни въпроси за града, като миризмите над Разград, още повече, че има решение на Районния съд от края на октомври за санкция към конкретен извършител за това.
„А Административният съд само преди четири дни отмени решението на ОбС от началото на годината за ограничаване правомощията на общинските съветници“, съобщи още Димитров.
Той нарече кмета отмъстителен, а примерът бе с преместването на Капанския събор от Гецово на Пчелина като наказателна акция срещу хората в селото, защото на извънредните избори за кмет през пролетта, не спечелил кандидатът на ГЕРБ.
На финала на пресконференцията Д.Бояджиев каза, че през 2018 година Разград ще бъде застигнат и от екологичен проблем – запълването на сметището и пълната неподготвеност на общината за изграждане на нова клетка в депото, което е и регионално и поема боклука и на останалите общини в Лудогорието.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.