„Юбер“ загуби дело във Великобритания

Транспортната компания „Юбер“ (Uber) загуби съдебно дело във Великобритания за правата на наетите шофьори, съобщава Ройтерс.

Британският трибунал по заетостта постанови, че наетите от компанията шофьори няма да бъдат повече третирани като самонаети и ще получават минимална национална надница и право на почивни дни.

Двама шофьори се обърнаха към трибунала през юли с жалба, че компанията действа незаконно като не предоставя определени права на служителите си.

Решението заплашва бизнес модела на компанията за споделено пътуване. Също така може да засегне други хиляди работници, които работят към подобни фирми, които не предоставят постоянни договори.

Компанията, която се оценява на 62,5 милиарда долара и чиито инвеститори включват GV – познато преди като Google Ventures, и Goldman Sachs, е изправена пред протести, забрана и правни действия по света.

Базираният в Сан Франциско „Юбер“ твърди, че повече от 40 хиляди шофьори на компанията във Великобритания получават гъвкави условия за работа и над минималната надница.

Компанията обяви, че ще обжалва.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.