Шимон Перес беше погребан в Ерусалим

Бившият президента на Израел Шимон Перес беше погребан на главното национално гробище в Ерусалим след два дни на прощаване, в които взеха участие първите лица на държавата, десетки хиляди редови граждани и делегации от над 70 страни, предава РИА Новости.
Под звуците на поменни молитви закритият гроб, покрит от сино-бялото платно на националния флаг, беше положен в земята на хълма Херцел. Перес беше погребан до гробовете на ръководителите на Израел, неговите предшественици, и лидерите на ционисткото движение, започвайки с основателя и главен идеолог на този политически проект Теодор Херцел.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху възхвали нобеловия лаулеат Шимон Перес като „велик човек на света“.
„Шимон живя живот с цел“, заяви Нетаняху пред световни лидери и скърбящи, събрали се в гробищния парк Херцел в Ерусалим.
„Той се въздигаше до невероятни висини. Той беше велик човек на Израел, той беше велик човек на света. Израел скърби за него, светът скърби за него, но ние намираме надежда в неговото наследство, както и света“, заяви Нетаняху.

Церемонията бе повод президентът на Палестина Махмуд Аббас и министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху да се здрависат и обменят няколко думи.
Приветствайки Аббас, Нетаняху заяви: „Това е нещо, което аз много оценявам от името на нашия народ и от наше име“.

Американският президент Барак Обама коментира, че присъствието на палестинския президент Махмуд Аббас на погребението на Шимон Перес е напомняне за „незавършената работа намира“.
Обама каза още, че Шимон Перес му напомня за „гиганти на 20-ти век“ като Нелсън Мандела.

Последна почит на паметта на Шимон Пере отдаде и генералният директор на ЮНЕСКО и кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова.
„Той остави незаличима следа в историята на Близкия изток и днес, посланието му е по-валидно от всякога, да дадем път на мира и взаимното уважение в целия регион,“ каза Ирина Бокова. „До последния си ден Шимон Перес остана човек с идеи и ценности, човек на творческото мислене и иновации, винаги опитващ да мобилизира нова надежда и енергия, винаги търсещ нови начини за насърчаване на диалога и сътрудничеството, особено чрез науката, която бе неговата страст.“

За траурната церемония в израел присъстват над 80 световни лидери.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.