Цените няма да се вдигнат с въвеждане на еврото у нас

Цените на стоките и услугите няма да се вдигнат след въвеждането на еврото в България. В това увери от парламентарната трибуна министърът на финансите Владислав Горанов. Опитът на други членки на ЕС показва, че на практика повишаване на цените не се реализира, каза министърът в отговор на въпрос на независимия депутат Велизар Енчев.

Министърът подчерта, че все още няма целева дата за влизането на страната в еврозоната. Данните на Европейската централна банка и на Евростат за страните, които вече са въвели еврото като национална валута, показвали минимално повишаване на цените. В първата година от членството в еврозоната, инфлацията там се повишавала с 0,2-0,3 процентни пункта.

След 12 месеца тези държави отчитат растеж на заплатите, добави министърът. Държавата пък печели от премахване на валутния риск и от по-ниските цени за финансиране на на частния и публичния сектор. Бъдещото членство означава и включването на България в Единния банков надзорен механизъм. „Това ще засили доверието и стабилността на финансовата ни система“, обясни Горанов.

 

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.