Хари ЕШКЕНАЗИ: Музиката е досег с Божественото, а това е лукс”

Хари Ешкенази е наистина харизматична личност. И тази харизма свети не само когато е на сцената или когато разговаряш с него, а е вплетена и в идеите на нестандартните му проекти. И във „Фортисимо в клас”, и във “Vino Cantabile” е заложена невероятна, новаторска креативност, която съвсем леко и естествено увлича публиката от всяка възраст.
Премиерата на “Vino Cantabile” се състоя в Разград, в градината на къща музей „Димитър Ненов” и с това събитие стартираха Европейските дни на наследството в града ни. Първа разградската публика имаше удоволствието да съ-преживее изтънченото съчетание на музика и вино в очарованието на градинската сцена на къщата музей, която пази богато културно и историческо наследство. И както обещахме на нашите читатели, разговаряме с автора на проекта.
Г-н Ешкенази, ние сме щастливи, че избрахте точно това място за премиерата на този иновативен проект! Защо избрахте точно Разград и градинската сцена и изпълниха ли се очакванията Ви за първия концерт на “Vino Cantabile”?
Да започнем от финала – аз съм повече от щастлив и емоционалната енергия на концерта се получи неповторима! Емблемата на “Vino Cantabile” е да съчетае музикални шедьоври сред автентични природни забележителности. Разград се оказа точното място в точния момент. „Фортисимо в клас“ намери в Разград свой успешен дом и вече стана традиция. Тук имам много приятни спомени и приятелства, покрай прекрасните концерти с Разградската филхармония и партньорството с Маестро Красен Иванов с „Фортисимо в клас“. През април с Разградския симфоничен оркестър направихме страхотен концерт само с филмова музика, и както и с “Vino Cantabile” се получи превъзходно! А откритата лятна сцена на Къща музей „Димитър Ненов“ излъчва умишлено търсения исторически дух и творческо преклонение.IMG_5581 (1710 x 1140)

Публиката на кои други градове ще може да се наслади на музика и вино?
Следващата сцена на „Vino Cantabile” e замислена в гр. Видин, с участието на Симфониета Видин и гостоприемството на „Винарска изба Боровица”. Конкретна дата още няма – бих казал :“Очаквайте наскоро в Златната есен!“

Знаем, че сте потомствен музикант. Имате ли ярък спомен за първите срещи с музиката?
С цигулката съм се срещнал на 4 години, и оттогава тя е мой спътник до днес. Помня парцалените кукли в предучилищната група в Софийското Музикално училище, с които ни представяха нотите – ДО и РЕ бяха кукли момчета, ЛА и МИ и ФА –момичета… Още не познавах буквите…

И понеже програмата „Фортисимо в клас” стана много популярна, каква е нейната голяма идея и как децата възприемат образователната програма? Забавляват ли се?
Образованието и заниманията с изкуство на децата от най-ранна възраст е надграждане на интелекта и радост за духа. Децата са тези, които определят дали един урок е добър. Трябва да е интересно през техните очи, да има игра. Затова програмата на „Фортисимо в клас“ включва музика от филми и игри, а успехът й е гарантиран, стига учителят да е добър и креативен. Доказано е, че класическата музика влияе на интелектуалните резултати и емоционалните състояния дълготрайно.

В едно свое интервю споделяте убеждението си, че класическата музика ще направи България по-добро място за живеене…
Мотото на програмата ни гласи: И нека Музиката бъде с Вас! Музиката е друга Вселена, Безкрай… Музика има помежду и над всички страни от живота. Тя е досег с Божественото, а това е лукс. Щастливият човек е добър, а музиката допринася да бъдеш щастлив!

Благодарим Ви, г-н Ешкенази! Благодарим и за прекрасното преживяване, което разградската публика имаше с „Vino Cantabile”! Успех и много вдъхновение!

Нели НИКОЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.