Футболисти и бивши треньори на Барселона подкрепиха референдума на Каталуния

Борбата за независимост на Каталуния се пренесе и на футболния терен. Някои от най-известните футболисти и треньори на Барселона обявиха подкрепата си за насроченото за неделя допитване. Бившият играч и мениджър на Барса Пеп Гуардиола, който сега тренира английския Манчестър Сити, се изказа в полза на отделянето от Испания, предава БНР.

„Тук не става въпрос за независимост, а за демокрация. Необходимостите на двадесети век са различни от тези на двадесет и първи. Същото е и с желанията на хората“, заяви Гуардиола.

Част от феновете обаче не искат политиката да излиза на терена.

„Политиците не трябва да се месят във футбола. Тук няма място за политика. Барса си е Барса“, коментира фен на каталунския отбор.

Треньорът и легенда на кръвния враг на Барса – Реал Мадрид – Зинедин Зидан – от своя страна изрази желание Барселона да остане в първенството, като каза, че не може да си представи Ла Лига без основния си съперник.

Президентът на испанското първенство Хавиер Тебас многократно коментира, че ако се стигне до отделяне на Каталуния от Испания, Барселона и останалите отбори от региона вече няма да бъдат част от шампионата.

Медиите в Испания коментират, че бъдещата независима Каталуния ще трябва да си направи нова лига. Има и други възможности. Бившият френски премиер Манюел Валс вече предложи на отбора да стане част от първенството на Франция.

Изключването на Барселона от испанския шампионат може да нанесе и тежък финансов удар на футболното първенство в Испания, тъй като грандът, заедно с Реал Мадрид, донася стотици милиони приходи от телевизионни права.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.