Турция остана на тъмно

Турция мистериозно остана без ток. 44 от общо 81 вилаета в страната нямаха електрозахранване, което създаде сериозни затруднения. Токът спря в 10.36 ч. местно време, като засегна въздушния и градския транспорт, производството, услугите. Придвижването в мегаполиса Истанбул ставаше с автобуси и с кораби от двете страни на Босфора, след като метрото и трамваите спряха. Наложи се властите да евакуират метрото и железопътния тунел под Босфора. В ранния следобед само 15% от Истанбул и Анкара имаха ток. Електроподаването беше възстановено в градовете Одрин, Текирдаг, Ерзурум и Трабзон.
Причината за спирането на тока към момента не е известна. Премиерът Ахмет Давутоглу заяви, че се разглеждат всички възможни причини, включително тероризъм, но добави, че най-вероятно става въпрос за проблем с енергопреносната система. Енергийният министър Танер Йълдъз не изключи повредата да е в резултат на хакерска атака.
От турската електрическа компания съобщиха, че това е най-големият инцидент, свързан с електроподаването, през последните 15 години. От компанията предполагат, че сривът се е получил поради повреда на електропроводите, свързващи Турция с останалата част на Европа. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.