Тръмп и Клинтън печелят в Ню Йорк

Фаворитите Хилари Клинтън и Доналд Тръмп спечелиха убедителни победи в ключовите първични избори в щата Ню Йорк за президентската кандидатура на Демократическата и на Републиканската партия, предаде Франс прес.

Милиардерът Доналд Тръмп спечели 59,8 на сто от гласовете на републиканците, следван от губернатора на Охайо Джон Кейсик с 25,2 на сто и ултраконсервативния сенатор от Тексас Тед Крус с 15 на сто, сочат резултати от преброяването на 84 на сто от бюлетините.

Тръмп печели най-малко 84 от общо 95 делегати от щата Ню Йорк на националния конгрес на Републиканската партия, който ще избере кандидат за президент за изборите на 8 ноември. Възможно е Тръмп да спечели всичките делегати от щата, ако резултатът му се повиши.

Досега Тръмп има подкрепата на 840 делегати от необходими 1237 за спечелване на президентската номинация. Далеч зад него втори е Тед Круз с 559 делегати.

В лагера на демократите Хилари Клинтън, бивша първа дама, бивш държавен секретар и сенатор от щата Ню Йорк от 2001 до 2009 г., получава 60,8 на сто от гласовете, а Сандърс – 39,2 на сто. За да спечели президентската кандидатура на партийния конгрес в края на юли във Филаделфия, демократическият претендент за Белия дом трябва да си осигури подкрепата на 2383 делегати. Клинтън вече има подкрепата на 1791 делегати, а Сандърс – на 1115. Щатът Ню Йорк ще изпрати на конгреса 247 делегати, посочва АФП.

„Надпреварата за номинацията е във финалната права и победата се вижда“, заяви ликуваща Хилари Клинтън в хотел в Манхатън, придружена от съпруга си Бил Клинтън и дъщеря им Челси. „Благодаря, Ню Йорк. Вие отново доказахте, че няма по-добро място, отколкото у дома“, каза госпожа Клинтън, която се надява да стане първата жена президент в историята на Съединените щати.

Dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.