Три Гинес рекорда за един ден ще събарят на националния събор „Лудогорие“

Три Гинес рекорда за един ден ще събаряме на Четвъртия национален фолклорен събор „Лудогорие“ – нещо невиждано досега! – каза Валентин Димов, председател на едноименната неправителствената организация, която организира фиестата на трети, четвърти и пети юли на Пчелина край Разград.IMG_3337
Първият ще бъде за най-дългата сватбена софра – от 700 до 900 метра. Вторият е за най-многолюдната старинна сватба – между 3500 и 4000 души, облечени в народни носии, които ще са насядали на софрата. Третият – за най-голямо количество сватбена яхния – 2,5 тона от 25 агнета. Условията на Гинес са „железни“, каза още Димов и уточни, че за да е всичко по правилата, всичко около рекордите ще бъде филмирано. Първо ще бъде измерена дължината на месалите на софрата. Ще бъдат заснети и 25-те агнета преди да бъдат разфасофани за курбана. На всеки един от 40-те казана, от които ще бъде разсипвана яхнията по купите на трапезата, ще има стикер с литража, за да се документира и точното количество на чорбата.
Ще бъде заснета цялата старинна тракийска сватба от XIX век. Театралите от Разград помагат на организаторите с декорите за ритуала, за да придобие той напълно автентичен вид. Младоженците – Стойка Димитрова и Росен Митев – са от Стара Загора.
За да бъде удостоверен точният брой на сватбарите на софрата, всеки един от тях ще има на ръката си гривна от бял сатен с имената му и уникален номер. Гривните изработват в лятна екоработилницица приятелите на Вальо и съмишлениците му – децата от Центъра за ученическо, техническо и научно творчество. Вече са готови нужните 4000 глинени купи и дървени лъжици, спонсори са осигурили 1000 погачи, 7600 кг сирене и кашкавал и 2.5 тона вино. Курбанът ще бъде приготвен в най-големия български Юнашки тиган и най-голямата българска Юнашка тава.
По някое време сватбарите ще бъдат изненадани от над 500 хайдути от клубовете „Традиция“ в страната, които ще нахлуят на поляната от девствените гори наоколо.
През трите дни на две открити сцени ще се изявяват около 150 състава с над 10 000 певци и танцьори от близо и далеч, а заявки за участие продължавало да постъпват, допълни Валентин Димов. За пръв път на сцените на събор „Лудогорие“ ще има и чужденци – състав от украинския град Рени.IMG_3341
Специални гости на събора са Бинка Добрева, квартет „Славей“, Росица Пейчева, Пепи Христозова, Ваня Вълкова, Татяна Стоянова, Николай Славеев, оркестрите „Цветница“, „Русенски ритми“ и „Калофер.“ На сцените ще се качат още Гайдарски състав при СОУ „ Сава Доброплодни“ – Шумен, Кукерски клуб „Дионисиев звън“ – Сопот. Ще има нестинари, а черешовото топче ще пристигне от Луковит.
За децата отново ще има конкурс за рисунка на тема „Моят роден край“, след гласуване във Фейсбук победителят и семейството му ще прекарат един уикенд в Калофер.
За прът път в тазгодишното издание на събора ще има и конкурс за „Най-гиздава мома“. И за нея ще се гласува във Фейсбук – снимките на момичетата с кобилица и менци ще са пред новоизградената чешма на Пчелина.
За участниците във фиестата са заети местата във всички 57 хотела в района.
Входът и за трите дни на събора е напълно свободен, няма ограничения за облеклото на гости и участници, с народни носии трябва задължително да са само участниците във възстановката на тракийската сватба, която ще е на третия ден на събора. За да се избегнат задръстванията, с помощта на общината в Разград този път ще бъде въведена нова, еднопосочна, организация на движението – ще се влиза по нормалния вход към Пчелина, но ще се излиза по възстановен път към Островче.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.