Тереза Мей в Брюксел: Последни преговори за бъдещите отношения с ЕС

Британският премиер Тереза Мей пристигна днес в Брюксел, за да се опита да договори проектодокумент за окончателния вид на отношенията с ЕС след Брекзит. На споразумението по думите на дипломати обаче пречат разногласия в частност по въпросите за Гибралтар, риболова и търговията.

В неделя лидерите от целия ЕС се събират, за да утвърдят окончателния проект на цялостното споразумение за условията на Брекзит, което се състои от самите договорености за излизането на Великобритания плюс рамка на двустранните отношения за периода след напускането на Лондон.

Съдбата на споразумението обаче е неясна. Депутатите в британския парламент все по-усилено водят битка по въпроса за тези условия, като някои дори се опитват да отворят пътя за това страната да смени курса си.

Макар и ЕС да се опитва да обезсърчи Великобритания и тя да не предприема никакви опити да предоговаря съдържанието на проекта от близо 600 страници за правния документ, някои от оставащите след напускането й 27 страни членки на съюза също имат проблем с него.

За да бъдат уредени тези спорни въпроси, по които държавите имат претенции, и това да стане по време на преговорите за документа, уреждащ бъдещите двустранни отношения, вчера в Брюксел се събраха националните пратеници на 27-те оставащи членки ЕС.

„Все още остава работа, която трябва да бъде свършена, по три въпроса: риболова, стоките и Гибралтар“, бяха думите на един дипломат в коментар за срещата, която се състоя в навечерието на разговорите на Мей с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Вчера испанският премиер Педро Санчес заплаши да гласува против цялостното споразумение за Брекзит в неделя, ако въпросът за бъдещето на спорната британска територия Гибралтар не бъде уреден в преки преговори между Мадрид и Лондон.

„От страна на Испания определено има проблем по темата за Гибралтар“, каза друг дипломат. Много хора в политическия център на ЕС Брюксел изразиха мнение, че Санчес се опитва да набере точки пред избирателите у дома преди задаващите се вътрешни избори в Испания.

Според тях въпросът може да бъде решен от лидерите и предупредиха Мадрид да внимава да не прекалява в настояванията си, за да не постави така под заплаха цялото споразумение за Брекзит.

„Следим с растящо безпокойство развоя на последните събития“, каза трети дипломат от ЕС, след като Мадрид изрази желание да бъдат направени промени във вече договореното споразумение за раздялата. „Никой не иска отново да отваря споразумението за излизането. Това ще доведе до срив на цялото споразумение за Брекзит и ще се озовем в „ничия земя“, добави той.

Според правилата на ЕС договор за излизане на дадена държава следва да се приеме с квалифицирано мнозинство, а не с консенсус, тоест от формална гледна точка една-единствена държава, като в случая Испания, не е в състояние сама да го блокира. Лидерите от съюза обаче се стремят към единодушие по въпроса за споразумението.

Поради това, че съдбата на предварителното споразумение за Брекзит все още далеч не е ясна, успоредно с него и двете страни работят по свой резервен план за най-вредния сценарий, който е излизане на Великобритания без споразумение.

Друг дипломат, участвал във вчерашната среща, заяви, че Обединеното кралство иска потоците от стоки след Брекзит до голяма степен да се движат като между държави членки на ЕС.

„Обединеното кралство иска свободно движение на стоки, което обаче те няма да получат, защото това означава да се върнем към обсъжданията за частичен достъп до единния пазар, а ние не правим така“, каза той. Освен това Франция поиска повече гаранции за бъдещ достъп до богатите на риба териториални води на Великобритания, които Лондон иска да държи под твърд контрол след Брекзит.

Членките на ЕС с нерешени въпроси искат те да бъдат уредени или чрез проектодокумента, който е в процес на договаряне, или чрез отделни декларации на ЕС, които официално няма да са част от споразумението с Обединеното кралство. Париж подкрепи идеята за подобни допълнителни декларации, но Германия се обяви против нея с мотива, че във фокуса на вниманието трябва да е довършването на рамката на бъдещите отношения ЕС-Великобритания.

След днешната среща между Мей и Юнкер утре пратениците на държавите от ЕС ще се съберат, за да обсъдят утвърдения от двамата проектодокумент, който ще бъде приблизително 20 страници, а след това преговарящите на лидерите ще се върнат към него отново в петък, два дни преди срещата на върха.
Klassa.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.