Тайбе Юсеин е най-добрият спортист на България за 2018 г.

Световната и европейска шампионка по борба Тайбе Юсеин беше избрана за спортист №1 на България за 2018 г. 27-годишната състезателка печели отличието за пръв път в кариерата си.
Юсеин получи 1221 точки в гласуването, в което участваха 139 спортни журналисти от 49 медии. Тя спечели златните медали в категория до 62 килограма на световното и европейското първенство и не допусна нито една загуба на тепиха през 2018 г.
Подгласници на Юсеин станаха две лекоатлетки – сребърната медалистка в скока на височина от европейското първенство Мирела Демирева и Александра Начева, която през 2018 г. стана олимпийска и световна шампионка за девойки в тройния скок.
В призовата десетка влязоха още двама представители на борбата, след като преди година нямаше нито един. Биляна Дудова, която за втора поредна година стана европейска шампионка и спечели сребърен медал от световното първенство в категория до 57 килограма, е четвърта.
Световният вицешампион в категория до 97 килограма Кирил Милов зае осмо място.
Европейската шампионка по бокс и сребърна медалистка от световното първенство Стойка Петрова се нареди четвърта, следвана от друг представител на бокса – претендента за световната титла в тежка категория при професионалистите Кубрат Пулев. Той беше единственият, който не изказа специални благодарности към Красен Кралев и Министерството на младежта и спорта.
Сестрите Габриела и Стефани Стоеви, които спечелиха историческа първа европейска титла за България в бадминтона, заеха седма позиция. В челната десетка влязоха още гимнастичката Катрин Тасева и сноубордистката Александра Жекова, която беше най-добре представилият се български спортист в зимните олимпийски игри в Пьонгчанг.
За най-добър треньор на България за 2018 г. беше избран наставникът на женския национален отбор по борба Петър Касабов.
Той изпревари Весела Димитрова (художествена гимнастика), Петър Хубчев (футбол), Петър Хубчев (футбол), Иван Петков (волейбол) и Стойко Цонов (лека атлетика) в анкетата на в. „Труд“, която се връчи за 35-а поредна година.
За трета поредна година за най-добър отбор беше избран националният ансамбъл по художествена гимнастика. През 2018 г. гимнастичките, воден от Весела Димитров, спечели златен и бронзов медал от световното първенство в София.
Най-добър спортист с увреждания за 2018 г. е състезателят по тенис на маса Денислав Коджабашев. Той спечели исторически първи медал за България от световно първенство в този спорт.
Наградата „Спортен талант“ на „Еврофутбол“ отиде при състезателя по вдигане на тежести Христо Христов, който грабна сребърен медал от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес.
„2018 г. беше много успешна за българския спорт. Бих казал най-успешната от много време насам. Дължим благодарност не само на елитните ни спортисти, които постигнаха успехи на световни първенства, европейски първенства, световни купи. Дължим благодарност и на нашите млади олимпийски надежди, които се представиха по фантастичен начин в младежките игри в Буеност Айреса. 24 участници, 17 души в топ 6 и десет медала. Това показва, че българският спорт има бъдеще. Благодаря ви за всичко, което направихте, за нас, българите“, обобщи спортният министър Красен Кралев.

Топ 10 за 2018 г:
10. Александра Жекова (сноуборд) – 195 точки
9. Катрин Тасева (художествена гимнастика) – 261 т.
8. Кирил Милов (борба) – 315 т.
7. Габриела и Стефани Стоеви (бадминтон) – 336 т.
6. Кубрат Пулев (бокс) – 526 т.
5. Стойка Петрова (бокс) – 556 т.
4. Биляна Дудова (борба) – 567 т.
3. Александра Начева (лека атлетика) – 707 т.
2. Мирела Демирева (лека атлетика) – 928 т.
1. Тайбе Юсеин (борба) – 1221 т.

Отбор на годината:
Национален ансамбъл по художествена гимнастика – 1070 точки

Треньор на годината:
Петър Касабов (борба)

Спортист №1 с увреждания:
Денислав Коджабашев (тенис на маса)

Спортен талант на 2018 г.:
Христо Христов (вдигане на тежести)
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.