След намеса на премиера разградските лъвчета отиват в Холандия, а не в Пазарджик

Спасените от зоокъта в Разград лъвчета ще бъдат преместени в спасителен център за диви котки в Холандия. Това е решението, взето на извънредна среща между премиера Бойко Борисов, министъра на околната среда Нено Димов и председателя на сдружение „Четири лапи“ Явор Гечев. Трите страни се споразумели, че това е най-подходящият вариант за животните.

Извънредната среща в кабинета на министър-председателя е била инициирана от премиера Бойко Борисов и организирана от МОСВ, а поканата за нея е била отправена днес сутринта, часове преди спонтанно организирания протест на стотици граждани пред сградата на правителството.

В началото на протеста новината съобщи Любомила Кривошиева от фондация „Дивите животни“, която спаси преди три месеца новородените от нелицензирания зоокът и се грижи в момента за животните. Просълзена, тя благодари на събралото се множество за подкрепата и даренията по време на цялата спасителна кампания с думите „Без вас лъвчетата нямаше да могат да оцелеят, благодаря ви!“

Множество граждани се възмутиха в четвъртък вечер в социалните мрежи от решението на общинския съвет в Разград. Кметът на града не спази споразумението с природозащитната организация, която трябваше да намери подходящо място за оцелелите животни, и вместо това предложи на общинарите решение да дари малките животни Масуд и Терез на зоологическата градина в Пазарджик.

Зад идеята лъвчетата да отидат в друг български зоокът еколозите подозират частен интерес от страна на главния редактор на вестник „Телеграф“, който още в началото искаше да ги осинови, както и оказан натиск над община Разград за рязката смяна на позицията.

Стотици хора излязоха днес въпреки студа да защитят дивите животни, които според специалистите са обречени на смърт, ако отидат в зоологическата градина в Пазарджик, защото имат нужда от постоянни грижи до първата си година, а в зоокъта дори нямат условия за отглеждане на лъвове в момента.

Припомняме, че на заседанието си вчера, разградските общински съветници с 20 гласа „за“ решиха да подарят лъвчетата на зоокъта в Парджик.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.