Решението за смяна на българския кандидат за ООН е във фокуса на чуждестранния печат

Решението за смяна на българския кандидат за най-висшия пост в ООН отново е във фокуса на печатните издания по целия свят.

България с население от 7 милиона души се оказа в позицията с две кандидатури за поста и при това сериозни, отбелязва швейцарското издание „Тан“. Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова изглежда се ползва с подкрепата на Китай, Русия и значителна част от Латинска Америка, докато заместник-председателката на Европейската комисия се радва на ентусиазираната подкрепа на Стара Европа и особено на Германия, отбелязва вестникът.

В статия, посветена на шансовете на Хелън Кларк за поста, британският вестник „Гардиън“ подчертава намерението на новозеландския кандидат да продължи битката въпреки нагласите, че той трябва да бъде получен от кандидат от Източна Европа. И макар бившият португалски премиер Антониу Гутериш да остава фаворит, позицията на включилата се в сряда в битката Кристалина Георгиева като жена от Източна Европа я прави силен кандидат за поста, което подкопава шансовете на Кларк, допълва изданието.

„Българите нарекоха назначаването на натрапвана от Запада Георгиева за български кандидат „национално предателство“, четем на страниците на „Журналистская правда“. Електронният руски вестник се позовава на „журналиста Георги Готев, който е убеден, че зад подкрепата за Кристалина Георгиева стои „галактиката на Сорос“.

На изборите за генерален секретар на ООН Латвия смята да подкрепи жена от Източна Европа и по-точно Кристалина Георгиева, пише рускоезичното издание „Спутник Латвия“, като също посочва, че в самата България нейната кандидатура не е много популярна.

Какви са шансовете на Вук Йеремич за поста на генерален секретар след като България номинира нов кандидат, пита и сръбският вестник „Блиц“. САЩ подкрепят българката, но Русия няма да приеме този избор. България е член на НАТО и е повече от обвързана, изтъква за сръбското издание и Владислав Йованович, бивш представител на Сърбия в ООН.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.