Разкриха нелегална фабрика за производство на тютюн в Каменово, наличните количества – за 60 000 лева

Производството било организирано прецизно в селска къща, в групата има и четирима от Гоце Делчев, сред тях и жена

Нелегална фабрика за производство и разпространение на тютюн без бандерол е разкрита от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ под ръководството на Районна прокуратура – Кубрат и със съдействието на РУ-Кубрат, съобщиха от ОД на МВР.
Около 16.30 часа на 29 ноември в село Каменово е спрян за проверка лек автомобил „Форд Галакси“, управляван от 30-годишния Е.Ф. от село Медовене. В автомобила са открити 15 кг нарязан тютюн без акцизен бандерол. При последвалото претърсване в къща, стопанисвана от Е.Ф. и собственост на съпругата му, в момент на обработка и фино нарязване на тютюн са задържани 38-годишният А.Х. от благоевградското село Абланица, 36-годишната Д.П. от град Гоце Делчев, 33-годишният Ю.Х. от село Абланица и 19-годишният З.М. от село Медовене. В прилежащи стопански постройки са намерени складирани 304,400 кг фино нарязан тютюн, готов за реализация и 1004,900 кг суровина във вид на балирани тютюневи листа.

По изчисления на митницата стойността на нелегалния тютюн възлиза на близо 60 000 лева.

В приземен етаж на къщата са открити 4 метални вани, оборудвани с газови горелки за топлинна обработка на тютюневи листа, електрическа машина за фино нарязване и други ел.инструменти, предназначени за обработка на тютюнева продукция.
В къщата са установени помещения, оборудвани с видеонаблюдение, шумоизолационни материали и вентилационна система. Организирани са и помещения за почивка и хранене на работниците, така че те да не напускат границите на имота. В хода на предприетите процесуално-следствени действия последвало претърсване в дома на Е.Ф. в село Медовене, където са намерени още 12 кг фино нарязан тютюн, пакетиран в полиетиленови пликове по 0,500 кг. Откритите акцизни стоки без бандерол и оборудване са иззети. Петимата установени участници в процеса по организация и обработка на продукцията са задържани за срок до 24 часа. По случая се води разследване за престъпление по чл.234 от НК. На петимата задържани е взета мярка „задържане за 72 часа“. Предстои прокуратурата да внесе искане за постоянна мярка „задържане под стража“.
От пресцентър на МВР припомнят, че в резултат от целенасочените действия на служителите от сектор „ПИП” при ОДМВР-Разград по противодействие на контрабандата на цигари и тютюневи изделия, по-рано този месец бяха задържани други 30,08 кг нарязан тютюн без бандерол. Стоката бе открита на задната седалка в лек автомобил „Ситроен Ксара”, управляван от 22-годишен мъж от село Осенец. В.Д. бе спрян за проверка в село Благоево около 17.30 часа на 9 ноември.
Продължава работата по документиране на установените престъпления.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.