Проф. Александър ИЛИЕВ и Петър РАДЕВСКИ: Фестивалът трябва да стане част от голямата култура на България

Проф. Александър Илиев и Петър Радевски са в Разград като членове на консултантското жури на Първия национален фестивал на танцовия театър. Специално за e-Razgrad.bg споделиха своите впечатления.

Проф. Александър Илиев е доктор по изкуствознание, възпитаник на НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“, специалност „Режисура за драматичен театър“. Понастоящем е преподавател в НАТФИЗ, в Пловдивския университет и Карнеги Мелън – Питсбърг, Пенсилвания, САЩ, където е редовен гост-преподавател от 2008 г.  От 2016 г. ръководи „Клас по актьорско майсторство“. Проф. Илиев е научен ръководител на Национална интердисциплинарна експедиция „Българи – прародина“ под егидата на БАН. Той е автор на моноспектакъла „Симург“, с който снощи беше открит Националният фестивал. Моноспектакълът е модерен продукт, истинско творческо постижение в жанра.  

Носителят на „Аскеер“  Петър Радевски изтъкнат български композитор,  директор на Камерна опера – Благоевград. Професионално-творческата му кариера минава през редица авторитетни културни и образователни институти в страната и чужбина. Той е автор на оригиналния музикален сигнал на Първия Национален фестивал на танцовия театър. 

 

Проф. Илиев, г-н Радевски, какви са впечатленията ви от Фестивала на танцовия театър, събитие, което през тази година украсява за втори път културния календар на Разград?

Проф. А. Илиев:  Това е една чудесна инициатива на първо място, на второ – организацията на този фестивал е много трудна, защото все още прави първите си крачки. Има много желаещи за участие. Ние двамата с композитора Петър Радевски сме решили да помагаме, за следващата година фестивалът ще има много по-ясна визия, много по-ясна селекция на участниците, и освен това – много по-широко отразяване, за да стане едно голямо национално събитие и да прескочи границите на региона.

Петър Радевски: Миналата година аз бях на откриването, на самото начало на този форум. Голямо е желанието да се разгръща във фестивал, стане една много важна точка в държавата и в българската култура. Ние с проф. Илиев сме поели този ангажимент респективно към общината, към кмета д-р Василев и към Театрално-танцова формация «Пулс», които са организатори, да бъдем наистина полезни по отношение на селекцията, на естетиката. Този град има нужда и от тази част от културата. Харесвам това събитие, обичам двата дни в годината, когато идвам в този град, а днес и времето е прекрасно. Не бих си и помислил, че това начинание може да бъде спряно. Подарявам моя химн, който е създаден специално за този фестивал. Така че подаваме ръка. Важна е селекцията, която трябва да се направи и «висшият професионализъм» тук ще помага.

Названието «Първи» вероятно е показателно, че Фестивалът ще се разгръща?

Проф. А. Илиев:  Това е едно дете, което се роди. То е като един човешки организъм, същество, на което трябва да му се помогне да ходи напред и нагоре. Идеята е чудесна, градът ви е прекрасен.

 

Как този фестивал ще се отрази на културния живот в Разград?

Проф. А. Илиев:  На първо място, в Разград ще се видят и други групи и състави, театри и формации, ще дойдат тези, които ще работят в тази посока и създават подобни продукти, ще имат възможността за пряка връзка и среща с колегите си. Разширява се и диапазонът за общуване. Знаете, че човек който «отваря коловози» около себе си, разширява своето съзнание. На второ място, в самия град ще се оформи една по-сериозна рекламна политика, фестивалът ще бъде посетен и от повече хора. Публиката придобива впечатление за една по-широка палитра на изкуствата, а така се обогатява спектърът и се откриват нови възможности. Създават се компактни връзки между хората, фестивалът е средище на обмяна на идеи. При привличането на по-широка аудитория в самия град се повдига и нивото на културата на хората. И в Разград трябва да се търсят както се казва сега «парични потоци», които да дадат възможност събитието да се разгърне и да добие наистина национален мащаб.

П. Радевски: Лично аз виждам в този град, че и вие, журналистите, и хората на Разград не се чувствате изолирани от голямата култура на България. Вие имате всичко тук. Имате сцена, имате среда, имате красота… Голямата култура в държавата присъства тук. Фактът, че създавате това, което вече втора година се прави, е прекрасен. Необходимо е повече желание но и средства. Професор Илиев говори за пиар, аз говоря за добрия маркетинг, който трябва да бъде правен. Това ще допринесе и за възпитанието на младите хора, това е част от възпитанието на всички нас. Със самочувствие го казвам – много се радвам, че с проф. Илиев ставаме една малка част от това, което правите.

Направи ми впечатление един факт – и миналата година, и снощи на откриването на фестивала, кметът говореше с добро отношение към това събитие. Защото политикът е една особена фигура, която е винаги ангажирана. Но той говореше топло за това събитие и това е много важно. Вижда се, че е един добронамерен политик, който с радост дава ход на фестивала. Трябва да ви кажа, че и в столицата, и в Пловдив има политици с пренебрежително отношение към културни прояви. Затова този факт тук прави впечатление на хора като нас. Подобно отношение е много важно, от него имат нужда децата, които участват във фестивала – и като публика, и като действащи лица. Така че ние чрез вашата медия го поздравяваме!

Нели НИКОЛОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.