Прокуратурата даде на съд бившия директор на НДК Мирослав Боршош

Прокуратурата даде на съд бившия директор на НДК Мирослав Боршош. Той е обвинен за нецелево разходване на пари, умишлена безстопанственост, сключване на неизгодни сделки, длъжностно присвояване и принуда, припомнят от прокуратурата, цитирани от БТА. Разследването започна през юли миналата година.

Боршош отива на съд за това, че се е разпоредил 3 431 146,06 лв. да бъдат изразходвани за заплащане на разходи, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати.

С решение на Министерския съвет от август миналата година е увеличен капиталът на Националния дворец на културата със 17 млн. лв., като средствата са били за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда на НДК за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

В хода на разследването е установено, че за 2 години – от 2015 до 2017 година Боршош е сключил договори с адвокатски дружества при наличие на назначени двама юрисконсулти, за изработване на уеб сайт и изготвяне на технически паспорти, при съществуващ интернет сайт на НДК и изработени два технически паспорта на сградата. За това били платени 389 624.82 лв.

Събрани са още и доказателства за друго престъпление, с което според прокуратурата държавата е ощетена с 28 399,61лв. Този път става дума за купуване на коли, като в същото време НДК е разполагало с кола и микробус. Въпреки това и преди да изчака решението на МС Боршош сключил договор за оперативен лизниг на кола и били платени 14 199 лв. След това пък Министерския съвет уважил искането и на НДК е предоставен за временно ползване и стопанисване друга кола. Договорът за лизинга не бил прекратен, а дори подновен следващата година.

Прокуратурата твърди още, че за една година Боршош сключил 15 неизгодни сделки, от които за НДК са настъпили значителни вреди в размер на 86 740 лв. Договорите са пиарски и адвокатски услуги.

Председателят на съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев е обвинен за това, че е принудил и заплашил трима служители на НДК, назначени за членове на комисия за провеждане на открита процедура за възлагане на обществена поръчка да подпишат протокол за провеждане на открита процедура ремонта на НДК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.