Президентът върна данъка за старите коли

Президентът Румен Радев съобщи, че е наложил вето на поправките в Закона за корпоративното подоходно облагане.„С това давам възможност на парламента да има достатъчно време да разгледа ветото и да не се забавят сроковете за приемане на бюджет 2019 г.“, коментира той.
Президентът обаче не отговори на въпроса дали ще приеме поканата на ГЕРБ за среща с него заради измененията в Кодекса за застраховането, свързани със задължителната „Гражданска отговорност“.
„Първо, ако искат да обяснят нещо на някого, трябва да бъде обяснено на българския народ. По Конституция президентът стои в края на законотворческия процес и аз активно участвам в него“, отсече държавният глава.
Със закона, който Радев връща на депутатите, се направиха изменения и в редица други данъчни закони.
Една от основните промени в него е свързана с данъка за старите автомобили, които най-много замърсяват околната среда.
Променя се концепцията за определяне на данъка, като формулата ще включва два компонента – имуществен и екологичен. Имущественият отчита мощността и годината на производство на колата, а екологичният – екологичната категория.
„Въвежда се коренно различен начин за определяне на данъчната основа. Досегашният имуществен компонент, който се базираше на мощността и годината на производство, се допълва от екологичен компонент. В резултат на коефициента на екологичния компонент по-старите коли с евросертификат под 3 ще имат утежнение в данъка в сравнение с по-новите автомобили с евросертификат 5 и 6“, обясни след приемането на закона шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.
По думите й мярката е умерена и ръстът на данъка няма да е толкова непосилен за гражданите. Тя обърна внимание и че трябва да има реални мерки за подобряването на качеството на въздуха.
„Стъпката е доста умерена и не повече от 20-30% ще е ръстът на данъка на по-старите автомобили, които и по принцип са с по-нисък данък. Това няма да е голяма сума, която да утежни хората. Но като общество е крайно време да решим дали искаме да продължаваме да се тровим с този въздух и да продължаваме да даваме повече пари за здраве заради това“, коментира Стоянова.
Dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.