Правителството отмени наредбата за бежанците

Служебното правителство отмени Постановление 208 за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила, прието през 2016 година.

Това съобщи след извънредното правителствено заседание в последния работен ден от седмицата социалният министър Гълъб Донев. Той заяви, че трябва да се изготви действащ механизъм за интеграция на мигрантите и получилите убежище или международна закрила.

Създават стимули за мигрантите, да се интегрират. Тези, които откажат да се възползват от социалните придобивки, които им дава държавата като част от интеграционната си политика, ще бъдат санкиционирани.

До 7 април кабинетът смята да приеме новата наредба за бежанците. Работна група я изготвя и до средата на следващата седмица ще е готова. Имаше пропуски до колко лицата, получили закрила изпълняват критериите за интеграция, коментира Гълъб Донев. Стана ясно още, че действията на кабинета били съгласувани с президента Румен Радев. Настоящата наредба не довела до нито един интегриран.

Наредбата предлага интеграция по желание от страна на мигрантите. Такова обаче липсва. Страната ни се явява транзитна и тяхната цел е Западна Европа.

Общините ще са длъжни да регистрират и да издават документи на чужденците, получили убежище и международна закрила. Ще има орган, който ще следи изпълнението на договора за интеграция между общините и бежанците. Ще се очертаят ползите за общините от това да интегрират бежанци, за да няма напрежение, както в Елин Пелин и Белене.

Донев припомни, че получилите статут получават почти всички права на българските граждани. Трябва да има отговорност на страните, ако не спазват споразумението за интеграция, увери Гълъб Донев. Трябва да има санкционен механизъм, подчерта той.
Сross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.