Петролът поевтиня до $54 и не се очаква скоро да поскъпне

Въпреки решението от началото на декември на ОПЕК и групи големи производители на петрол извън картела да намалят добивите, за да повишат цените, през седмицата сортът Брент поевтиня до под $54, а американският – до по-малко от $46. Това е най-ниското ниво от повече от година насам, а поевтиняването на фючърсите спрямо октомври е с 35%.

Причините са основно извън сектора на производство – новините за забавянето на китайската икономика и решението на Федералния резерв на САЩ да повиши лихвения процент в сряда с обещание това да продължи и през 2019-2020 г.

Цените на акциите по борсите в САЩ и по света бързо поеха надолу, а за бизнеса с петрол това означава, че вероятно ръстът на икономиките се забавя, а с него – и потреблението. Бизнесът вече няма да може да разчита на евтино кредитиране и въздържането от разходи води до натрупване на незакупени горива. Притеснението на производителите е, че дори съкращаването на добивите, което трябва да влезе в сила от януари, няма да компенсира излишъка на пазара.

„Уолстрийт джърнъл“ съобщи, че Саудитска Арабия е готова да намали производството повече – вероятно до 3%, от това, на което се съгласи на заседанието на ОПЕК във Виена, само и само да се спре понижаването на цените. Според Фатих Бирол, ръководител на Международната агенция за енергетика (IEA) в близко време не се очаква рязко поскъпване на петрола, освен ако не се появят някакви геополитически проблеми. „Пазарът не е убеден, че ОПЕК и руснаците ще спазят договореното.

Ситуацията е „покажи ми реални данни, а не обещания“, тъй като само поемането на ангажименти не е достатъчно да убеди търговците“, допълва пред „Ройтерс“ Джон Килдъф, партньор в американската компания Again Capital Management. Халид ал Фалих, министърът на енергетиката на Саудитска Арабия, казва, че глобалните запаси от петрол би трябвало да започнат да намаляват към края на март, но и че пазарът е податлив на политически фактори и спекулативни операции. „В момента две неща плашат пазара – ръстът на добивите на т.нар. шистов петрол в САЩ и забавянето растежа на потребление на нефт по света“, казва и Александър Корнилов, анализатор на руската компания „Атон“.

Колегата му от „Фич“ Дмитрий Маринченко смята, че пазарите са движени от емоции и че търсенето на петрол все пак ще расте, дори при забавяне на световната икономика. „Дори цените да се стабилизират в коридора 50-60 долара за барел, това няма да е трагедия, нивото е удобно и за двете страни. Поевтиняване под 50 долара е възможен, но не особено вероятен сценарий, тъй като това са цени, които ще принудят американците да намалят добивите.“ Във „Фич“ смятат, че договореното в ОПЕК+ съкращаване на производството би трябвало котировките да се върнат в рамките на 60-70 долара за барел. Но преди това да се случи, най-вероятно ще минат месеци.

Енергийното министерство на САЩ обяви миналата седмица, че запасите от петрол в страната са намалели с почти половин милион барела, но с почти 1.8 млн. барела повече бензини има в складовете. Експерти, анкетирани от S&P Global Platts, смятат, че резервите от горива ще се увеличат още повече – до 2.6 млн. барела. След като на 3 октомври барел петрол достигна пик от $85.5, се оказа, че средните запази за 5 години в хранилищата на страните производителки са поели нагоре и през ноември са надхвърлили с 11 млн. барела обичайното ниво.

Това остава далеч от 400 млн. барела над стандарта, който имаше в депата през 2016г., малко преди да започне бързото поевтиняване на петрола, но е важно за това кога ще се усети ефектът от решението на ОПЕК+. Отново много търговци и анализатори следят какво ще направят американците и руснаците, които договориха с ОПЕК почти символично свиване на добива си – едва с 228 000 барела. Управлението за енергийна информация на САЩ съобщи, че към януари добивът на шистов петрол ще се увеличи със 134 000 барела на ден до 8.2 млн. барела. Това се тълкува като сигнал, че производството се ускорява, след като в един момент тази година САЩ станаха №1 в света с 12 млн. барела дневно. През декември рекордин добив от 11.42 млн. барела отчете и Русия.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.