Париж потъна в кръв. Има десетки загинали при атентати

Над 120 души са убити в терористичните нападения в Париж в петък (13 ноември) вечерта. В най-тежката атака в залата „Батаклан“ са загинали 87 души по данни към събота сутрин. На концерт там нападателите стреляха и убиваха напосоки, според разказите на очевидци.

Все още няма официална информация дали има задържани извършители. Никой не е поел официална отговорност за атаките. Целия свят изразява съпричастност към случилото се в Париж.
Във Франция беше обявено извънредно положение, а в 10 часа (българско време) започва заседание на съвета за сигурност на страната, свикан от президента Франсоа Оланд.

Ватиканът осъди атаките като „насилие на обезумели терористи“ и поиска решителен отговор, който да спре разпространението на „убийствената омраза“, заяви отец Федерико Ломбарди, цитиран от „Ройтерс“.

Председателят на парламентарната вътрешна комисия Атанас Атанасов призова за радикални действия в отговор на терористичния акт. „Преди две седмици бях на форум в САЩ. На този форум бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани каза: аз питам защо САЩ издържа най-модерната армия в света, най-модерните технологии. Как може западният свят да позволява да се случват тези неща? Това е слабост, затънали сме в едни демократични процедури. Вместо да се удари по масата, да изпратят два самолетоносача и 500 000 войници и да се приключи за две седмици. Крайно време е да се спре с тези игрички. Западът има достатъчно пари, за си играе игрички с петрол. Няма лидери. Отговорът трябва да бъде мощен“, коментира Атанасов пред Нова телевизия.

Белгия наложи граничен контрол на пътищата, влаковете и пристигащите от Франция самолети,уточни говорител на премиера Шарл Мишел, цитиран от „Ройтерс“. Кабинетът ще проведе извънредна среща в 09:00 местно време (10:00 българско време).

„Случващото се в Париж вероятно се дължи на това, че Франция от много години е ангажирана в борбата срещу „Ислямска държава“. Тези проблеми няма спрат. Това е абсолютно сигурно. Живеем в свободни страни и трябва да поемем риска на свободата“. Това каза френският посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан пред БТВ.

Турция, която е домакин на срещата на Г-20 започваща днес в Анталия, нарече случилото се „престъпление срещу човечеството“. „Тези атаки нападнаха не само французите, но и хуманизма, демокрацията, свободите и универсалните ценности. Терорът няма религия и националност, няма ценности“, заяви премиерът Ахмет Давутоглу.

Президентът на Иран Хасан Рухани също осъди атаките, наричайки ги „нехуманно престъпление“. С изявления срещу атаките през нощта се присъединиха и лидерите на Канада, Катар и Саудитска Арабия. Рохани, който днес трябваше да пристигне на посещение в Италия и след това във Франция, отмени визитите след атентатите снощи в Париж, съобщи иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Франс прес.

Източник от Общинския съвет на Париж уточнява пред агенцията, че нападателите систематично са избили 87 души на концерта на Eagles of Death Metal в „Батаклан“ и са се взривили след това.

Около 40 човека са загинали в пет други атаки в града, включително в двойния самоубийствен атентат до „Стад дьо Франс“, където се провеждаше приятелски футболен мач между Германия и Франция. Около 200 души са ранени.

Осем нападатели са загинали, седем от тях – като са се самовзривили, заяви говорителка на главния прокурор Франсоа Молен. Един е бил застрелян от полицията. Тя заяви, че не може да уточни дали има още терористи, които са останали на свобода.

Президентът Франсоа Оланд затвори границите и обяви извънредно положение в цялата страна за пръв път от края на Втората световна война насам. Парижкото метро не работи, също както и училищата, университетите и обществените сгради. Очаква се някои ЖП и самолетни услуги да продължат да действат.

Всички извънредни услуги са мобилизирани, отпуските на полицаите са спрени, 1500 войници са на крак в региона на Париж. Радиостанциите предупредиха парижани да останат у дома и призоваха местните жители да приютят хората, останали на улицата.

Най-смъртоносното нападение бе това срещу концертната зала „Батаклан“, където по същото време имаше концерт на калифорнийската рок група Eagles of Death Metal. Мястото е само на няколкостотин метра от бившата редакция на сатиричното списание „Шарли ебдо“.

Някои свидетели твърдят, че са чули нападателите да крещят „ислямски фрази“ и обвинения срещу ролята на Франция в Сирия. Париж участва в коалицията, нанасяща въздушни удари срещу „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак.

„Знаем откъде произхождат тези атаки“, заяви президентът Оланд,без да споменава конкретна група. „Наистина има сериозна причина да се боим“.

Държавният глава отмени ангажиментите си на срещата на Г-20 в Турция и свика извънреден Съвет за сигурност, който ще се събере в 10:00 българско време тази сутрин. На практика влизането и излизането от страната са безпрепятствени, макар че има засилени проверки, съобщава в. „Гардиън“.

Някои авиолинии, сред които American Airlines, съобщиха, че ще забавят курсовете си към Париж. Френското външно министерство уточни, че аерогарите ще останат отворени и ще затегнат проверките за сигурност. Влаковете също вървят нормално.

/Кросс/

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.