Осем габровски села са без ток след валежите

Обилните валежи, паднали над Габрово, нанесоха сериозни поражения. Осем села в общината са без електричество. Обилните валежи през последните две денонощия са нанесли поражения на пътната инфраструктура. Компрометирани са мостове и настилки, както и подпорни стени.

В района на прохода Шипка има пропадане на пътното платно, ограничава се движението на товарни автомобили. Усложнено е преминаването и към един от крайните квартали на Габрово заради свличане на пътен участък.

Поройните валежи, които в различен интензитет продължиха 45 часа, са активизирали свлачища. Има дерета, които преливат, наводнени улици и домове, пътни участъци са затрупани и блокирани от земна и дървесна маса. Нивото на реките, преминаващи през територията на Габрово, рязко се е повишило. Те остават под наблюдение, както и всички хидротехнически съоръжения, свлачищни райони и дерета.

В язовир „Христо Смирненски“ е наличен около 7 милиона кубически метра свободен обем. Аварийни екипи разчистват наносите, по отстраняване на щетите работят и служителите на „Пожарна безопасност и защита на населението“, които са получили над 40 сигнала за вреди, нанесени от валежите.

 

КРОСС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.