Образователен концерт на Капанския ансамбъл за децата от Исперихска община

Деца от основните училища „Хр.Ботев” и „В.Априлов” в Исперих и техни връстници от селата Лудогорци, Подайва, Тодорово и Вазово имаха уникалната възможност да се докоснат до образци от богатата съкровищница на българския музикален, песенен и танцов фолклор от всички кътчета на страната, представени им от артистите на Капанския ансамбъл.
IMG_0917 (600 x 400)По време на образователния концерт в залата на читалище „Съзнание”, близо 400 момчета и момичета по нестандартен начин се запознаха с музикалните инструменти в народния оркестър и тяхното звучене. И можеха сами да опитат как се извлича звук от всеки един инструмент. След това децата чуха отделните гласове в хора на ансамбъла. Слушаха солова песен, дует, трио, квартет. Танцьорите пък представиха етнографските области на страната, характерните костюми и емблематичните за конкретната етнографска област танци, като тук специално място е отделено на капанците.
IMG_0922 (600 x 400)А на финала – ансамбловото изпълнение: оркестър, хор и танцов състав. Композицията „Българска китка” – многоцветен букет от музика, текст и ритъм от чудото „български фолклор”.
Този творчески сезон на Капанския ансамбъл е посветен и преминава под знака на 50-годишния ни юбилей, който тържествено ще бъде отбелязан в Разград през септември 2016 година.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.