Областният управител участва в семинар междукултурния диалог

Областният управител Гюнай Хюсмен участва в семинар на тема „Междукултурният диалог – отговор на предизвикателствата пред междуетническите отношения в България. Политическа интеграция в дясно“, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. Дискусията организира от сдружение ЕВЕТ /Европейска визия за етническа толерантност/ и фондация „Конрад Аденауер“.
“Целта е да бъде създаден Наръчник за българската политическа класа как да интегрират етносите в България, за да спре тенденцията те да се идентифицират с една партия и да се постигне пълна политическа интеграция”, обясни председателят на ЕВЕТ Ергин Емин. Той уточни, че процесът трябва да тръгне от дясно, тъй като още първите партии от началото на прехода – СДС, както и водещата партия в последните 10 години ГЕРБ, водят своето начало от граждански сдружения.
„Много важно е да постигнем това една партия да спре да си присвоява електорат или етноси“, коментира и областният управител Гюнай Хюсмен.
В приветствието си той припомни, че доброто съжителство на различните етноси в Разградска област е пример за цялата страна как се устоява на предизвикателствата на времето. „Използването на потенциала на това многообразие и подобряването на междукултурния диалог е сред приоритетите на дейността ми като областен управител“, категоричен бе Г.Хюсмен. Той допълни още, че тук се изпълнява Областна стратегия за интегриране на ромите(2012 – 2020 г.), в чието изпълнение водещ принцип е междукултурния подход. “Спазването на този документ е гаранция, че инциденти, подобни на тези в Асеновград, тук няма да се случат”, заяви Гюнай Хюсмен.
Обучението на представители на местните власти и неправителствения сектор от Северна България продължава два дни в комплекс „Островче“. Лектори са проф. Антоанета Христова от Института за изследване на населението и човека към БАН и доц. д.р Антоний Гълъбов от Нов български университет.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.