Новият Генерален консул на Турция в Бургас бе на посещение в Разград

Новият генерален консул на Република Турция в Бургас Нурай Иньонтепе днес бе на посещение в Разград.

Срещите му с кмета д-р Валентин Василев и заместниците му, както и с областния управител и неговите заместници, бяха само опознавателни – той е на този пост от 10 март.

Пред ръководството на областната администрация гостът изрази желание да посети джамията „Макбул Ибрахим паша“. Гюнай Хюсмен му разказа за политическата воля и действията, които правителството на Република България и той като негов представител в региона са предприели по реставрацията и нейния ремонт и след това го заведе в мюсюлманския храм Според Н. Иньонтепе след Италия и Гърция, България е третата страна, предпочитана за този вид посещения от почитателите на културния туризъм в Турция и прогнозира разградската джамия да привлече поне един милион туристи. Консулът заяви, че има намерение да изпълнява функциите на туристически мисионер, привличането на туристи от Турция в България е сред приоритетите му за работа, предстои да бъде създаден сайт за забележителностите в област Бургас, за опознаване на двата народа ще се организират концерти, изложби и други културни събития.

На срещата си с кметския екип консулът на Турция в Бургас сподели добрите си впечатления от първото си посещение в Разград. „Предстои да дойда тук и да имам съвсем конкретни, с предимство културни проекти, по които да работим съвместно“, Н. Иньонтепе.

Кметът обясни, че сред приоритетите на общинското ръководство, е да запазим непокътнати и автентични културните и туристически обекти.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.