Нова пътна такса в Белгия – до 30 цента за км

Нова пътна такса влезе в сила в Белгия от 1 април. С нея ще се облагат камионите над 3,5 тона, използващи белгийските пътища. Ценообразуването зависи от тонажа, вредните емисии и от пробега.

Специални измервателни устройства – OBU, които ще регистрират изминалите километри, трябва да се монтират на борда на всеки камион. Дължимата такса е между 7 и 30 евроцента на километър, в зависимост от вида на пътя (магистрала, аутобан, селски път), изминатото разстояние, нивата на замърсяване и тонажа. Проверките ще се извършват чрез камери или мобилни екипи. Глоби ще са до 1000 евро.

Първият ден бе белязан от протести, блокиране на магистрали и дълги задръствания, причинени от технически проблеми с работата на устройствата, отчитащи дължимите суми.

Белгия има около 8000 километра пътища, пътуването по които беше безплатно за чуждите МПС, а за местните – се плаща годишен пътен данък.

Според правителството парите от новата такса ще се използват за намаляването на данъка за белгийските данъкоплатци, ще се инвестират в пътна инфраструктура и в проекти за опазване на околната среда.

Dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.