Недомислици и „майсторлък“ по неготовия още нов разградски център /част втора/

Това е или не е велоалея? Защото, според правилника за движението по пътищата, зачертаният с червено символ върху пътен знак означава забрана. Нали оцветени в червено са всички забранителни пътни знаци? Как да тълкуваме хрумката на маркировачите, които тихомълком минаха по-миналата събота из Разград и ошариха както им падне маршрута за велосипедистите? Що за нелепица: символът, че по тази алея се движат колоездачи, да бъде буквално заличен с широките по трийсет сантиметра две успоредни червени ивици…IMG_5720
Велоалеята е част от проекта „Създаване на зелена и достъпна среда в централната градска част на Разград”, дълга над два километра и маркирането й /разбирай – оцветяването/ струва много пари. А как с машината си маркировачите са минавали върху и са боядисвали в червено камъни и разхвърляни плочки по пътя си, може да види всеки.
Тепърва през есента и зимата ще видим обаче и последиците – контузени велосипедисти, които ще се пързалят и падат, когато е мокро. Върху боята просто няма сцепление.
Къде остава място по тесните на не малко места по трасето тротоари за майките с колички, че даже и за обикновени пешеходци, също е логичен въпрос.

***
Край фонтаните и високите по над половин метър нови „саксии” из пешеходната зона на идеалния център на Разград вече се чува онази приказка за майстора, дето не му знаем името, но му виждаме „майсторлъка”.IMG_5771 Вгледайте се в ръбовете на облицовъчните черни мраморни плочи на фонтаните и саксиите. Какво разбиване на устни и зъби, и цепене на вежди ще падне сред хлапетата, които ще се гонят или просто ще играят около тях! Само можем да предполагаме… Без шега: татковците на пострадали дечица заради нечия недомислица ще спрягат час по час популярен сексуален глагол в майчино време, както казваше една много популярна разградска учителка по български език и литература.IMG_5775Ще проследим и колко време плочите ще останат цели – навсякъде стърчат с по няколко сантиметра. Ще се назъбят и ще драскат и режат не само по ъглите още през следващото лято. Не вярвате? Да се хванем на бас!
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.