МВФ и САЩ продължават да настояват за облекчаване на гръцкия дълг

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард заяви днес, че Фондът е готов да участва в това, което тя нарече „пълен“ спасителен пакет, който да постави на крака гръцката икономика, да направи дълга на страната устойчив и всичко това в крайна сметка да позволи на Атина на даден етап да започне да се финансира от външните капиталови пазари.
Тя потвърди за френското радио Europe 1 своето мнение, че Гърция е необходимо да получи под някаква форма облекчаване на дълга, като се аргументира, че това не би трябвало да бъде явно отписване („подстрижка“) на дълговата тежест на страната, но може да включва мерки, като например значително разширяване на кредитните падежи, разширяване на гратисния период и максимално възможно съкращаване на лихвите по дълга, информира БНР.
Настоящият гръцки план е категорично нежизненоспособен, но може да бъде достатъчно едно значително разширяване на матуритета на гръцкия дълг и на крайните срокове за неговото погасяване. На този етап обаче не може да се определи точният размер на облекчаване на дълга, от който се нуждае Гърция, заяви Кристин Лагард.
В тази връзка Лагард подчерта, че МВФ ще участва в третия спасителен план за Гърция, но само ако тази програма включва преструктуриране на дълга, сериозни икономически реформи и „здрави бюджетни политики“ от страна на властите в Атина.
Според нея затварянето на гръцките банки преди близо три седмици е било абсолютно задължително. В същото време Лагард добави, че доверието в гръцките банки започва да се завръща, но и тя изрази съмнение, че банките в страна ще могат да отворят в понеделник (20-и юли), въпреки че не изключва подобна възможност. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.