МВР удари 13 депа на автомафията

Полицията удари 13 депа за разфасоване на коли, автоморги и магазини за продажба на части втора употреба при мащабна атака срещу автомафията. Проверките били планирани след анализ, че в последните месеци в Перник и Костинброд се забелязва повишаване активността на криминалния контингент, който се занимава с автокражби.
От началото на юни досега в тези два града били проведени шест отделни операции, като само пет от тях били в миньорския град, съобщиха от Главната дирекция „Национална полиция“. Ченгетата се натъкнали на купета, авточасти, агрегати, двигатели. След сверка на идентификационните номера и по други специфични белези, открити по находките, станало известно, че това са части и детайли от над 200 крадени автомобила.
По-голяма част от колите били задигнати от столицата и от градове в съседни области. Апашите посягали най-вече на среден клас автомобили от германски марки, произведени преди повече от 10 години. След кражбата ги закарвали в депа или сервизи, където други хора от престъпната структура ги разфасовали на части. После ги пласирали по магазини, морги и по интернет, включително и чрез специализирани сайтове.
Образувани са шест досъдебни производства за нарушения на режима на сделките и за използването на контролни номера, издадени за друго возило, или със знаци, които не са издадени от съответния орган. За първото престъпление законът предвижда до 6 години затвор или глоба в размер на двойната сума на предмета на деянието. А за второто – до 1 година лишаване от свобода и глоба в размер от 100 до 300 лв. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.