Кристиян КАЛЧЕВ: Време е да възродим българското общество, време е на младите подготвени хора

Кристиян Калчев е роден в Тутракан. Завършил специалност „Държавно управление“ в Московския институт по държавно управление и право в Русия. Работил в Посолството на България във Виетнам, в 42-то Народно събрание като политически съветник по проблемите на децата и младите семейства, в Европейския парламент, в офиса на евродепутата от Гърция, СИРИЗА, Костадинка Кунева.

Г-н Калчев, вие сте млад човек, кое Ви провокира да се ангажирате с коалиция „АБВ – Движение 21“?
Според мен, времето на младите подготвени хора е настанало. Младите са носители на нова енергия, която може да бъде впрегната за решаването на проблемите, които все още мъчат българския народ. Смятам, че младите имаме амбицията да се справим със сериозни проблеми, които касаят живота ни.
Нещото, което ме подтикна да се ангажирам с политика, бе именно желанието за възраждане на българското общество. Аз съм член на „Движение 21“ от 2 години и смятам, че коалицията „АБВ- Движение 21“ изразява най-точно проблемите на всички поколения – пенсионери, млади семейства, студенти, работници и работодатели.

Кои са основните проблеми, с които Вие конкретно ще се занимаете, ако бъдете избран за народен представител?
Смея да твърдя, че съм най-добре подготвен в сферата на културата, образованието и науката. Но имам принципна позиция по повече политики и смятам да я отстоявам и да не мръдна ни на йота от нея.
Културата трябва да бъде изведена като национален приоритет и това не е въпрос на глезотия, а на оцеляване, на съхраняване на българския дух. Без култура и образование не можем да консумираме свободата и демокрацията!

Казвате, че представлявате всички поколения, но говорите основно за младите. Там ли се фокусирате в кампанията?
Не, в никакъв случай. Моята баба получава пенсия 186 лева и е с трудов стаж 46 години. Мислите ли, че за мен – като част от това семейство – не е проблем липсата на самостоятелна нейна издръжка?!
Проблемът на пенсионерите е един – ниските пенсии и той трябва да бъде решен. Не може 27 години да се решават проблемите на възрастните, когато той е ясен, знае се какво трябва да се направи, но никой не го направи. Ниските пенсии имат своето решение и то се нарича увеличение и прилагане на стандарт, с който хората ще могат да си позволят да се лекуват и хранят като хора, а не като кучета.
От там нататък всички политики трябва да са насочени към хората в средна възраст и младите, защото те са бъдещето на страната ни.

……………………………………………………………………………………………………………………

Вера СТОИЛОВА: Общообразователните паралелки в средните училища трябва да бъдат премахнати

Държавата веднага трябва да махне примката от врата на малкия и среден бизнес, категорична е втората в листата на коалиция „АБВ – Движение 21“ в Разград

Вера Стоилова е на 35 години, кубратчанка. Омъжена, с дете на 10 години. Завършила е „Социална педагогика“ в Шуменския университет „Св. Константин Преславски“. Управител на собствена фирма. През свободното си време практикува йога.

Кои са вашите силни и слаби страни, г-жо Стоилова?
Едно от силните ми качества е принципността. Социално чувствителна съм, проявявам
емпатия, състрадание и съчувствие.
Към слабостите си отнасям и това, че ми липсва търпение, но считам, че търпението трябва да лежи в основата на изграждането на междуличностните отношения и се старая да го постигна.

Кой е Вашият приоритет, за който ще работите в Народното събрание?
Проблемите на малкия и среден бизнес са свързани със състоянието на икономиката, като цяло. Българската икономика е в тежка рецесия, което не позволява на бизнеса да се развива. Доходите на населението все повече намаляват, потреблението се свива, а от там бизнесът не е в състояние да изплаща по-високи възнаграждения на своите работници и служители. Именно и за това все по-трудно става намирането на квалифицирана работна ръка.
Малкият и среден бизнес има нужда от насърчаването на предприемачеството и утвърждаването на позитивен имидж на предприемачите. Наблюдава се необходимост от подобряване на регулацията и намаляване на административните прегради. Затрудненият достъп до финансиране, трудното намиране на пазари и клиенти, особено когато става въпрос за износ, са все проблеми на малкия и среден бизнес.
Ние предлагаме решения за справянето с тези проблеми вв няколко стъпки:
– Достъпност на малките и средни предприятия и равнопоставеност на фирмите до фондовете на ЕС чрез опростяване на правилата, процедурите и проверките при кандидатстването и изпълнението на проектите, както и достъпност до обществени поръчки;
– Намаляване на административната тежест за тези предприятия, осигуряване на кадри с подходяща квалификация, подкрепа за малките и средни предприятия за работа на международните пазари;
– Данъчни преференции за фирми, които инвестират в квалификацията на своите служители;
– Прагът за регистрация на фирмите по ДДС да се вдигне от 50 000 на 100 000 лв.
Друг проблем са кадрите. Виждате как всяка година университетите бълват висшисти, за които няма работа. По-предприемчивите или напускат страната, или се налага да се преквалифицират, насочвайки се към друга сфера. Останалата част просто остават безработни на издръжка на родителите си. Считам, че драстично трябва да се намалят бройките на местата за прием на студенти в университетите, за да се повиши качеството на образованието. Специалностите да са съобразени с нуждите на пазара на труда. В момента е пълно със специалности, които нямат никаква реализация, няма и да имат.
Също считам, че общообразователните паралелки в средните училища също трябва да бъдат премахнати. Средните училища да се профилират и абитуриентите да завършват със съответен занаят. Така проблемът с кадрите на малкия и среден бизнес ще бъде отчасти решен.

Как оценявате листата на коалиция „АБВ – Движение 21?
По десетобална система – 10!
Листата е съставена от много добре подготвени млади хора, с отлични познания в областта, в която са квалифицирани. Носители на положителна промяна за страната и народа.

Парламентарни избори 2017
КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.