Каракачанов обяви за грешка предложението си за шеф на Агенцията за българите в чужбина

Предложението за назначаването на Петър Харалампиев за директор на Агенцията за българите в чужбина (ДАБЧ) беше мое и беше грешка. Това заяви вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов в ефира на Би Ти Ви.

„Той представлява едно гражданско сдружение, което е активно в обществото. Тъй като неговото сдружение претендираше, че е патриотично, ние сме го поканили. Оттук нататък номинацията му е от самото сдружение „БГ патриот“. Аргументът бил, че Харалампиев и неговото сдружение години наред са били активни в организиране на концерти и благотворителни културни мероприятия в Македония, Западните покрайнини и Украйна. По думите му той бил предупредил Харалампиев заради забавяне на преписките в ДАБЧ.

„ВМРО никога не се е финансирала от продажба на документи за българско гражданство. Обвиненията за това са абсурдни глупости. В своята история в последните 20 години ВМРО винаги е поддържала каузата българите от Македония, от Западните покрайнини, Украйна и Молдова да получават българско гражданство по облекчена процедура“, заяви Каракачанов и добави, че корупционни схеми има там, където проблемите се решават трудно.

Вчера в ефира на Би Ти В, депутатът Велизар Енчев цитира данни за нередности в агенцията, които се базират на сигнал на Катя Матева, бивш директор на дирекция „Българско гражданство“ в Министерството на правосъдието. Според Каракачанов тя търси реванш. „Тя стопираше производството на български документи за издаване на паспорти на етнически българи от Македония, а даваше на хора от Турция. Това предизвика протести и аз я предупредих“, каза вицепремиерът.

На 30 октомври стана известно, че председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев е привлечен към наказателна отговорност в качеството на лидер на организирана престъпна група за подкупи и други престъпления. До момента са повдигнати обвинения на четирима души, сред които председателят Харалампиев и главният секретар Красимир Томов. Вчера зам. главният прокурор и доскорошен шеф на спецпрокуратурата Иван Гешев обяви, че днес ще бъдат повдигани обвинения по разследването в агенцията, а подробности за акцията ще има най-рано в сряда.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.