Инсулинът на алпиниста Боян Петров замръзвал три пъти над 8 000 метра

Три пъти инсулинът на най-добрия български алпинист Боян Петров е замръзвал, докато е катерел някой от осемхилядниците. Това съобщи самият той в Пловдив. Въпреки това, след като го е размразил, страдащият от диабет биолог го е използвал, при това успешно. Не казвам да си държите инсулина във фризера, но явно и след замръзване той запазва основните си свойства, коментира Боян Петров. По думите му няма изследвания дали след като замръзне и след това се размрази, въпросната субстанция е точно инсулин. Над 8 000 метра ситуацията със съхраняването на всякакви течни лекарства става много драматична, каза още той.

Освен че е диабетик, Боян Петров е преборил две онкологични заболявания, бил е и на химиотерапия. Това лято го сполетя още едно неприятно преживяване – беше блъснат и буквално потрошен от автомобил в Кресненското дефиле. 43-годишният мъж посреща със силен дух и упоритост тежките предизвикателства в живота си. Колкото и да омаловажава факта, че е болен от диабет, това все пак е сериозен фактор в живота му. А как въобще можеш да си „биеш“ инсулин над 8 000 метра? Звучи като предела на възможното.

Алпинистът има зад гърба си вече осем осемхилядника, което е рекорд за България. Той е първият българин, качил се на четири от тях – Гашербрум I, Кангчендзьонга, К2 и Манаслу. Тази година прибави към актива си Анапурна, Макалу и Нанга Парбат, а напролет има намерение да атакува и Покрива на света – Еверест. Другият активен височинен български катерач – Атанас Скатов, организира експедиция до връх Лхоце.

Успех и късмет и на двамата!

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.