Запорираха имущество на Цветан Василев за 963 млн. лева

По искане на Комисията за гражданска конфискация съдът наложи безпрецедентен запор върху имущество на банкера Цветан Василев за рекордните 963 047 999 лв.
Магистратите спрели достъпа на Василев до дружествени дялове, акции, банкови сметки, сейфове, леки и товарни автомобили, картини, съобщава вестник „Преса.
Освен фирми на банкера, под запор са дялове в компании, в които той е краен собственик.
Съдът обаче отказал да спре всички разпоредителни сделки с активите на фирми, в които банкерът или свързани с него лица имат участие. Отказът е оспорен от комисията пред Софийския апелативен съд.
Според адвоката Константин Симеонов Василев все още не е уведомен за предприетите срещу него действия.
До рекордния запор се стига след проверка, започнала на 29 юли миналата година, веднага след като Василев получи обвинение. През това време е изследвано съотношението между реално и законно имущество. По правилата на гражданската конфискация до запори се стига, ако се установи разлика от поне 250 000 лева за 10 години назад.
Решенията на съда влизат в сила веднага, но могат да се оспорят пред втората инстанция. Ако тя потвърди запорите, комисията ще даде на Василев възможност да се защити и да представи доказателства, че е изряден. Искът за конфискация пък трябва да бъде внесен в съда в тримесечен срок.
Това не е първият запор за Цветан Василев. През август 2014 г., по искане на прокуратурата, му бе забранено да се разпорежда с имоти в София, Пловдив, Банско, Созопол, Царево, Варна, Габрово, както и с автомобили и дялове в 12 дружества. Тези обезпечения са заради наказателното дело срещу него. Той обаче все още може да ползва средствата от банковите си сметки, както и два самолета.
В момента Василев е в Белград с отнет паспорт и мярка „подписка“, след като в края на юли 2014 г. бе задочно обвинен за присвояването на 206 млн. лева от КТБ. Въпреки че прокуратурата поиска връщането му в България, а Висшият съд в сръбската столица одобри екстрадицията, тя бе спряна от втората инстанция. През март Апелативният съд прецени, че случаят трябва да се преразгледа и процедурата тръгна отначало. Последната дума за екстрадициите в Сърбия е на министъра на правосъдието. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.