Жертвите на труса и последвалото цунами в Индонезия надхвърлиха 800 души

До 832 е достигнал броят на загиналите от земетресенията и породените от тях цунами, поразили завчера индонезийския остров Сулавеси, предадоха АФП и ДПА, цитирани от БТА.

Агенциите се позовават на Сутопо Нугрохо, говорител на националната служба за справяне с бедствия. По думите му най-много са убитите в град Палу. Вероятно броят на жертвите ще се увеличи, защото още няма данни за пораженията в град Доггала, добави той.

Междувременно се разбра, че стотици затворници са избягали тъкмо в град Палу след силното земетресение, което срути стените на затвора.

560 човека са изтърпявали наказания в затвора. Над половината от тях са избягали, каза главният надзирател Адхи Ян Рикох, цитиран от държавната информационна агенция Антара.

Той заяви, че надзирателите не са могли да предотвратят бягството, тъй като нямало ток и те били по-малко. Надзирателите освен това също е трябвало да се спасяват.

Властите не са се опитали да заловят избягалите, тъй като са били ангажирани да помагат на пострадалите от земетресението и вълните цунами, каза още Адхи Ян Рикох.

Властите очакват жертвите след труса с магнитуд 7.5 и вълни цунами, които удариха град Палу, на около 1500 километра от столицата Джакарта, и района, да нараснат.

Стотици хора са били на фестивал на плажа на Палу в петък, когато били връхлетени от вълни с височина до 6 метра, предаде „Ройтерс“.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.