До 6 месеца Лондон ще даде старт на Брекзит, обяви Тереза Мей

zx450y250_2836480

Великобритания ще уведоми Европейския съюз до края на март 2017г., че иска да напусне, съобщи пред Би Би Си премиерът Тереза Мей. Това означава, че започва да тече двугодишен срок, в който трябва да приключат преговорите за това как страната ще се раздели с партньорите си.

Няколко водещи държави в ЕС, както и представители на Европейската комисия, вече заявиха, че докато не приключи „разводът“, няма да започнат преговорите за това какви ще са отношенията между Великобритания и съюза.

Пред „Сънди таймс“ Мей казва, че ще включи закона за отмяна на ангажиментите на страната към европейското законодателство и интегрирането му в британското. Според нея това ще стане в тронното слово на кралица Елизабет II при откриване на новата парламентарна година, което през последните години тя произнася пред двете камари на парламента в края на май.

С приемането на този закон ще бъде отменен Закона за европейските общности (European Communities Act) от 1972г. и ще се прекрати върховенството на европейското законодателство над британското.

Правителството обаче обещава да запази в британските закони онези елементи от ЕС правилата и законите, които отговарят на интереса на страната и да се раздели с ненужното.

Отмяната на Закона за европейските общности няма да стане веднага, а ще влезе в сила, когато страната напусне ЕС.

В интервюто за „Сънди таймс“ Мей казва, че приемането на този закон ще отбележи „първата фаза от превръщането на Великобритания отново в суверенна и независима държава“. „Ще върна властта и авторитета на изборните институции в нашата страна“, допълва тя.

ДНЕВНИК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.