Дискусия по проблемите на домашното насилие в ОУ „Ив.С.Тургенев“

В дните на информационни кампании и протести в страната срещу домашното насилие, ОУ „Ив.С.Тургенев“ в Разград и Центърът за съзидателно правосъдие организираха среща – дискусия по темата, като част от превенцията срещу обществено-значимия проблем.

Кога училищните игри прерастват в конфликти и насилие; Осъзнава ли се психическото и физическото насилие като проблем; Какво представлява домашното насилие; Скрити ли са реалните мащаби на този проблем, заради неосъзнатост, страх или срам на жертвите да споделят; Към кого могат да се обърнат потърпевшите? Това бяха част от въпросите, които дискутираха шестокласниците и седмокласниците в училището със съдия Нели Генчева от Районен съд – Разград, адвокат Ивелина Игнатова и психолога Мила Златева.
Срещата – дискусия беше организирана по съвместна инициатива на училището и Центъра за съзидателно правосъдие (досегашният Център на неправителствените организации в Разград) като част от не урочните уроци по гражданско образование и превантивната работа с подрастващите срещу агресията, проблемно поведение и прояви. На достъпен за учениците език и с разбираеми за тях примери гостите представиха основните аспекти по темата, която провокира интереса на децата, и отговаряха на въпросите им.
Гостите подариха на учениците десетия брой на „Вестник без име” на Центъра за съзидателно правосъдие, посветен на проблемите на домашното насилие и създаден с помощта на ученици. За класните си стаи шестокласниците и седмокласниците получиха като подарък и тематични плакати от Центъра.
Разград е първият град в България с изграден междуинституционален механизъм за прилагане на Закона за защита от домашното насилие и активна работа за превенция на проблема, не само чрез оказване на юридическа помощ и психологическа подкрепа на жертви на домашно насилие, а и като се организират консултативни срещи за преосмисляне и преодоляване на проблемното поведение на извършители.
В Консултативния център, управляван от Центъра за съзидателно правосъдие в Разград, подкрепа на жертви и извършители на домашно насилие оказват юристи, психолози и социални консултанти.

 

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.