Дева Мария се ражда след 40 дни молитви в пустинята

Днес е един от големите църковни празници. На 8 септември Православната ни църква почита Рождество на Пресвета Богородица – денят, в който се е родила Света Дева Мария. Това е един от 12-те най-големи християнски празници, известен в народната традиция като Малка Богородица.
Православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилката и детето. На много места се спазва традицията да се замесва и изпича малка питка, намазана с мед за родилката, наречена „Богородична питка“.
Дева Мария всъщност била много желано дете. Родителите й – праведните Йоаким и Ана, дълго не могли да имат наследик. Били щедри и милостиви, но бездетни хора от Назарет.
В тъгата си, Йоаким отишъл в пустинята, където в строг пост и молитва изкарал 40 дни. Ана също се молела горещо на Бога с надежда да я дари с рожба.
Господ Бог чул молбите им. Ангел се явил пред Света Ана и й казал, че ще роди благословена дъщеря на име Мария, заради която ще бъдат благословени всички земни родове. Тогава Света Ана дала обет, че ще обрече детето си на Бога.
Жената изпълнила обещанието си. Когато малката Мария навършва 3 г., родителите й я завели в Йерусалимския храм и предали единствената си рожба в служба на Бога.
Мария останала да живее в храма. Тя приела дълга си да лекува хората и в скръбта им да им помага.
Света Богородица напуснала земния живот на 64-годишна възраст на 15 август.
Кmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.