Два кредита от фонд „Флаг” за 3 605 000 лева за ремонта на центъра поема Община Разград

Два дългосрочни дълга смята да поеме Община Разград от Фонда за органите за местно самоуправление в България – „Флаг“ ЕАД. Това стана ясно на днешното публично обсъждане по този въпрос.
Зам.-кметът инж.Любомир Цонев обясни, че единият дългосрочен общински дълг ще бъде до 3 000 000 лв., за разплащане на дейностите по проекта „Създаване на зелена и достъпна градска среда в централната градска част на Разград“, по който се ремонтира централната градска част. Срокът за погасяването му ще бъде 14 месеца, а обезпечението му ще бъде от Управляващия орган на ОП „Регионално развитие”. От тази програма е финансирането на проекта, което е на обща стойност 5 259 555, 84 лв. Безвъзмездната помощ от ОПРР обаче е 4 654 577 лв. Останалите 605 000 лева са съфинансиране от общината. Именно тези пари ще бъдат осигурени чрез втория дългосрочен дълг, като тяхното обезпечение ще бъде от бюджетните средства на общината. Срокът за погасяването на този дълг е 3 години.
Цонев изтъкна, че няма друг начин да се осигурят дължимите междинни плащания по проекта, тъй като Управляващият орган на ОПРР бави изплащането на проекта.
Само един въпрос бе зададен от присъстващите на общественото обсъждане. Той бе от общинския съветник Иво Димитров относно общата сума, която ще трябва да плаща общината следващата година по този и други поети дългове. Цонев заяви, че сумата е 1 млн. лв. и е напълно във възможностите на общината, която и досега от 2007 г. насам е изплащала всяка година по толкова за други дългове.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.