Гърция пред извънредно положение заради бежанците

Гърция е изправена пред извънредно положение заради бежанците. Южната ни съседка е почти блокирана заради кризата с мигрантите. Правителството обмисля да наложи вето при липса на единно споразумение за разпределение на бежанците по квоти между всички европейски.
Министърът на вътрешните работи в Атина провежда извънредно съвещание за промяна в мерките към мигранти и бежанци, а премиерът Алексис Ципрас отправи за пореден път критика към едностранното затваряне на граници от европейски страни, информира още БНР.
Министърът по миграцията Янис Музалас заяви, че при затваряне на границите от другите европейски страни мигрантите ще се настаняват за неопределено време в цялата страна. Музалас каза още, че Гърция е поставена на колене.
Притокът към гръцките острови не спира, а там фрегати на НАТО поеха контрола. Вече оставят част от бежанците на островите, а други се прехвърлят в Пирея, Кавала и Солун. Местните власти предоставят временни лагери за настаняване в закрити спортни зали и бивши военни поделения. Над 6 хиляди бежанци и мигранти са на палатки в граничния пункт „Идомени“, на границата с Македония, в очакване да преминат. На ден се пропускат между 300 и 500 души. Разчита се предимно на доброволци, които оказват помощ в палатковия лагер. Общият брой на блокираните в страната е 25 хиляди, а до месец се очаква да достигнат 70 хиляди души.
Междувременно унгарският премиер Виктор Орбан заповяда на министерството на вътрешните работи и на отбраната да започнат подготовка за изграждането на ограда по границата с Румъния, допълва БГНЕС. Оградата ще има за цел да предотврати влизането на мигранти на унгарска територия. „Ако е необходимо ние ще се защитаваме страната си от единия до другия край – от Словения до Украйна“, каза Орбан. За по-доброто охраняване на границата са изпратени допълнителни военни части по границата, а полицията увеличи присъствието си в областите Бач Кискун и Чонград.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.